Høyre åpner for å kaste Jagland fra Nobelkomiteen

Jagland: – Nobelkomiteen må være uavhengig

Thorbjørn Jagland kan bli skiftet ut som formann i den norske Nobelkomiteen. Foto: Berit Roald (Scanpix)
Thorbjørn Jagland kan bli skiftet ut som formann i den norske Nobelkomiteen. Foto: Berit Roald (Scanpix)

Både Høyre og Frp åpner for å kaste Thorbjørn Jagland som leder av Nobelkomiteen. Jagland selv advarer Stortinget mot å blande seg inn i komiteens arbeid.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Stortinget oppnevner komiteen, og komiteen velger sin leder. Jeg er blitt spurt av Arbeiderpartiets stortingsgruppe om å fortsette som medlem av komiteen, men Arbeiderpartiet blander seg ikke opp i hvem som skal lede komiteen, sier Jagland til NTB.

– Jeg ønsker at komiteen skal bevare sin integritet og velge den komitémedlemmene mener er best til å lede komiteen. Der har alle én stemme hver, sier han.

Fra årsskiftet har Høyre og Frp flertallet i Nobelkomiteen med tre av fem medlemmer. Ettersom det er komiteen selv som velger sin leder og nestleder, står Jagland i fare for å bli vraket som leder.

Taus om egne ønsker

Jagland ønsker ikke å svare på om han selv ønsker å fortsette som leder.

– Jeg regner med at alle som blir valgt inn i komiteen, er kapable til å lede den, sier han.

Ifølge Jagland trenger det heller ikke bety noe at de borgerlige nå vil komme i flertall i komiteen.

– Etter at Stortinget har valgt komiteen, ser jeg ikke at det eksisterer et borgerlig, sosialistisk eller noe som helst annet flertall. Da fungerer komiteen uavhengig av alle partier, ideologier og interesser, sier Jagland.

– Så lenge jeg har vært med, har jeg ikke kjent til at man har tatt noen partipolitiske hensyn eller hatt noen ideologiske overveininger, sier han.

Vil finne lederkandidater

Høyres parlamentariske leder Trond Helleland bekrefter imidlertid at årets fredspris kan være den siste som deles ut av Thorbjørn Jagland.

– Vi vil naturligvis spille inn kandidater som hver for seg er kapable til å kunne lede Nobelkomiteen, sier Helleland til NTB.

På spørsmål om Høyre vil benytte flertallet til å vrake Jagland, sier Helleland:

– Interessant spørsmål. Vi registrerer at Arbeiderpartiet sier at Jagland er deres kandidat. Samtidig vet vi at Høyre nå får to representanter og Fremskrittspartiet én. Så da får vi se hva som skjer når komiteen konstituerer seg, sier Helleland.

Han understreker at komiteen konstituerer seg selv, og at han ikke vil si noe om når et skifte vil skje.

Foreløpig ingen navn

I høst kan Jagland, Kaci Kullmann Five (H) og SVs plass i komiteen byttes ut. Aps Berit Reiss-Andersen og Frps Inger-Marie Ytterhorn står fast. Nobelkomiteen velges av Stortinget etter innstilling fra presidentskapet.

Helleland sier at Kullmann Five selv har sagt at hun ønsker å fortsette, men at det fortsatt er usikkert om hun vil være ett av de to navnene som nomineres av Høyres stortingsgruppe i løpet av kort tid.

– Men vi er ikke der i prosessen ennå at vi diskuterer konkrete navn. Vi går inn i dette med et åpen sinn, både når det gjelder navn, kvalifikasjoner og bakgrunn, sier han.

– Dobbeltrolle

Fremskrittspartiets utenrikspolitiske talsmann Kristian Norheim sier til Dagens Næringsliv at han vil kaste Thorbjørn Jagland som leder av Nobelkomiteen på grunn av hans rolle som generalsekretær i Europarådet.

– Jagland bør byttes ut. Det er åpenbart uheldig med en slik dobbeltrolle, sier Norheim.

Jagland mener selv at han har ivaretatt sin uavhengighet.

– Jeg har avlagt en ed overfor Europarådet om å være uavhengig av alle regjeringer. Det er fordi jeg er den øverste tillitsmannen for Europakonvensjonen om menneskerettigheter, påpeker han.

Ytterligere politisering

PRIO-direktør Kristian Berg Harpviken frykter at Høyre og Frp vil utnevne Nobelkomité-medlemmer på gamlemåten, og mener det kun vil skape ytterligere politisering.

– Slik jeg ser det har de to muligheter. Den første er å gjøre dette på gamlemåten, nemlig utpeke prominente norske politikere slik at de kan slåss om ledervervet. Dette vil bare føre til ytterligere politisering. Den andre muligheten er å utpeke folk som har kompetanse, både politikere og ikke-politikere, som kan styrke komiteens uavhengighet, sier han.

Personvernpolicy