EU-makt fra vest til øst?Tror Polen blir stormakt i EU

POLEN NY SUPERMAKT: – Polen med sin påtroppende EU-president Donald Tusk vil dra EUs fokus lenger østover, tror forfatter og journalist Ingrid Brekke. Foto: Thomas Vermes (ABC Nyheter)
POLEN NY SUPERMAKT: – Polen med sin påtroppende EU-president Donald Tusk vil dra EUs fokus lenger østover, tror forfatter og journalist Ingrid Brekke. Foto: Thomas Vermes (ABC Nyheter)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Du kan venne deg til det først som sist: Polen er i ferd med å bli en ny stormakt i Europa. Fra 1. desember blir polske Donald Tusk EUs nye president.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Balansen i EU har skiftet. Polen har fremstått som en av de fem-seks sterkeste maktene. De har vært politisk stabile, har hatt økonomisk fremgang hvert år under finanskrisen og har kanskje tjent på svekkelsen av sørlige land som Spania, Italia.

Det sier Ingrid Brekke, aktuell med sin ferske bok om Sentral- og Øst-Europa, «Da øst ble vest», til ABC Nyheter.

Brekke er utenriksjournalist i Aftenposten, har vært Berlin-korrespondent i flere år og har inngående kjennskap blant annet til Polen.

Bevegelsen som gjorde det mulig

Donald Tusk er et klart tegn på Polens fremmarsj. Det er et polsk navn du vil høre mer om i årene som kommer.

Tusk vil 1. desember overta EUs høyeste verv etter belgiske Herman Van Rompuy. Da blir han president for det europeiske råd - EUs høyeste organ.

At han ble utpekt, ble kjent gjennom en tabbe.

Les også: Forsnakket seg om ny EU-president

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

POLSK EU-TOPP: Donald Tusk er utnevnt til ny EU-president. Foto: NTB scanpix.POLSK EU-TOPP: Donald Tusk er utnevnt til ny EU-president. Foto: NTB scanpix.

Tusk kommer fra jobben som polsk statsminister fra 2007 til 2014 for det liberale partiet Borgerplattformen.

– Nordmenn flest forbinder Polen med dyktige håndverkere som jobber svart og gjør jobben svært så billig, samt sprit- og sigarettsmuglere. Hva er Polen?

– Utrolig mye, svarer Ingrid Brekke, som insisterer på å starte med fagbevegelsen Solidaritet, som var hoveddrivkraften i opprøret mot Sovjet-kommunismen i Polen.

Har klart fremgang hele tiden

– Solidaritet var ikke bare en frigjøringsorgansiasjon og fagbevegelse. De hadde ti millioner medlemmer, som gjennom Solidaritet lærte at folk kunne ha innflytelse, sier Brekke.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

At Solidaritet var så sterkt invovlert i å velte kommunistregimet, ga ifølge Brekke polakkene kraft og guts og er en delforklaring på at Polen i dag er det eks-kommunistiske landet som har gjort det best.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Polen ble aldri helt undertrykt, oppsummerer Brekke.

Sammen med ni andre land ble Polen medlem av EU i 2004. Ulikt de andre har Polen klart å opprettholde økonomisk vekst gjennom hele finanskrisen.

Fremgang, men fattigdom

– Regjeringen Tusk ledet i Polen, er den første som har blitt gjenvalgt. De har vært politisk stabile og forutsigbare i mange år. Og det er veldig viktig for de andre EU-landene, fremholder Brekke, som i sin bok beretter om sine møter med mennesker og skjebner i dette nære, men for oss likevel litt fjerne landet.

Forfatteren og Øst-Europaeksperten legger likevel ikke skjul på at Polen sliter med stor arbeidsløshet og et beinhardt arbeidsmarked, særlig for de unge. Samtidig har 1,5-2 millioner polakker reist til utlandet for å jobbe.

– Lønnsnivået i Polen er grusomt lavt. Også for folk med høy utdannelse, sier Brekke.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kullsvart klimapolitikk

– Hva vil det si for EU at Unionens ledelse blir mer preget fra øst?

– Jeg vil tro at de setter en dagsorden som er enda mer relevant for de østlige landene, svarer Brekke.

– Så er det et annet tema; energiplitikk. Der er de helt i utakt med EU. Polakkene er sinker med det å bli grønne. Det er nå engang kull de har. De oppfatter det som veldig dyrt å bli grønnere, og ser det som helt urimelig at de skal være nødt til å redusere CO2-utslippene. Energipolitikk er brennhett, sier Ingrid Brekke.

Les også: Norsk klima-bistand til EU brukes til andre ting

Forfatter Ingrid Brekke skal snakke om Polen som en ny europeisk supermakt på Europabevegelsens Europacafé tirsdag. Følg foredraget på nett-TV fra klokken 18 her.