Eks-politimann dømt for å ha forlatt Linn hjelpeløs

Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix.
Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix.

En 42 år gammel mann er i Nedre Telemark tingrett dømt til tre års fengsel for å ha forlatt Linn Madelen Bråthen i hjelpeløs tilstand før hun falt fra Brevikbrua.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dommen falt mandag formiddag. Den tiltalte tidligere politimannen har nektet straffskyld for tiltalens alvorligste punkt, men erkjent at han ved flere anledninger forklarte seg falskt om hva som skjedde natten da Linn døde.

– Min klient er sjokkert og skuffet. Dommen vil bli anket over skyldspørsmålet, sier 42-åringens forsvarer, advokat Arne Lie, til NTB.

De etterlatte har ikke lagt skjul på at de mener 42-åringen har påvirket Linn i større grad enn tiltalen for å ha forlatt henne i en hjelpeløs tilstand åpner for. De er likevel fornøyd med at mannen nå er domfelt.

– De er ikke så opptatt av selve straffen og dens lengde, men de er svært godt fornøyd med at tiltalte nå er domfelt. Premissene er helt i tråd med aktors anførsler i prosedyren, sier bistandsadvokat Niels-Christian Schelver Petersen.

Les også: Venninne: Linn ville stanse sex-tilnærmelsene hans

Full ankebehandling

Linn Madelen Bråthen (33) falt fra Brevikbrua natt til 3. august, og døde momentant da hun traff vannet.

Et sentralt spørsmål under rettssaken mot 42-åringen som har vært tiltalt etter dødsfallet, var om han skjønte eller måtte ha skjønt at hun kunne hoppe eller falle fra brua hvis han forlot henne slik han gjorde.

Lie vil bruke tiden framover til å gå igjennom domspremissene med sin klient og kan ikke si mandag om det er spesielle sider ved dommen han reagerer på.

Saken kommer mest sannsynlig til å underlegges full behandling i Agder lagmannsrett. Siden saken har en relativt lav øvre strafferamme, vil den ikke bli ført for en jury, ifølge advokat Lie.

Petersen kommer på sin side til å bruke de kommende ukene på å finlese domspremissene og vurdere sammen med sine klienter om det skal forberedes et erstatningskrav til ankebehandlingen.

Les også: Eks-politimann risikerer seks år i fengsel

Løgnen er skjerpende

Straffen på tre års fengsel er i tråd med aktors påstand. Retten finner det skjerpende at 42-åringen utsatte Linns familie og samboer for ytterligere belastning ved å lyve om hva som skjedde dødsnatten og konkluderer med at «tiltaltes opptreden den første tiden etter at Linn falt fra brua, fremstår som hensynsløs».

I snaut to uker fortalte tiltalte til sin egen familie, avdødes familie og til politiets etterforskere ingenting om at de to var på brua sammen og at han forlot henne der.

Det var først da han ble konfrontert med overvåkingsbilder som plasserer dem der sammen, at historien som ligger til grunn for dommen mandag kom for en dag.

Dommen på tre års fengsel er et halvt år strengere enn hva som er idømt i lignende saker tidligere. Retten begrunner straffeutmålingen blant annet med at 42-åringen «hadde en særlig plikt til å ta vare på Linn, selv om han ikke var i tjeneste».

Personvernpolicy