Hver femte juleribbe kan være importvare - og kan ha MRSA
Så mye som hver femte juleribbe kan bli importert i år, og den kan inneholde MRSA-bakterier som er motstandsdyktig mot antibiotika. Norske myndigheter har ikke lov å kontrollere det.
Kjøttbransjen mener at behovet for importert ribbe blir større i år enn i fjor, skriver Nationen.
– Vi må importere betydelige volum i år. Det er ikke usannsynlig at opp mot hver femte juleribbe i år vil være importert, sier administrerende direktør Bjørn-Ole Juul-Hansen i Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund (KLF).
Samtidig som importbehovet ser ut til å øke, er flere forskere bekymret over utbredelsen av antibiotikaresistente bakterier.
Har tatt liv i Danmark
Den fryktede MRSA-bakterien har tatt livet av fire personer i Danmark den siste tiden, og norske myndigheter kan ikke garantere at bakterien ikke finnes i importert svinekjøtt.
Norske myndigheter har ikke anledning til kontrollere importert svinekjøtt på grunn av EØS-avtalen.
– Vi har ikke grunnlag for å be om garantier eller dokumentasjon per i dag. Det er dermed ingenting som hindrer at det følger MRSA med importert svineribbe. Gjennom EØS-avtalen er vi en del av EU-markedet. Det avgrenser handlingsrommet vårt, sier assisterende tilsynsdirektør Ole Fjetland i Mattilsynet.
Les også: NTNU-professor advarer mot dansk kjøtt
Behandles som farlig
Han understreker imidlertid at Mattilsynet anser risikoen som svært liten så lenge hygienerådene blir fulgt.
– Det er viktig å ha god hygiene på kjøkkenet ved håndtering av rått kjøtt, sier han til avisen.
Les også: Da Bjarne Håkon Hanssen fikk EU-galskap