Meny

Politiet mangler oversikt over ulovlige DNA-profiler

Politiet mangler oversikt over ulovlige DNA-profiler

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ingen vet hvor mange ulovlige DNA-profiler av ofre og vitner som er lagret. Nå ber Kripos Folkehelseinstituttet om hjelp til å slette alle profilene.

Det er fremdeles flere tusen nordmenn som har sin DNA-profil ulovlig lagret etter at Folkehelseinstituttet bare har fått slettet rundt 200 av totalt 7.000 profiler som skal fjernes.

Disse profilene er tatt av personer som har vært siktet i straffesaker der de siden er blitt frikjent eller fått saken henlagt.

Mandag skriver Aftenposten at det i tillegg til disse profilene også finnes et stort antall referanseprofiler som også skal slettes.

Disse DNA-profilene er tatt av vitner, ofre eller personer som må utelukkes i forbindelse med en etterforskning.

Ifølge Aftenposten har verken politiet eller Folkehelseinstituttet (FHI) oversikt over hvor mange det er snakk om, tre og et halvt år etter at saken først ble avslørt av Datatilsynet.

Statsadvokat Guri Kirsten Lenth hos Riksadvokaten bekrefter at verken de eller Politidirektoratet har en oversikt over hvem det er tatt referanseprofiler av.

Ifølge divisjonsdirektør Bjørn Magne Eggen ved FHI skal de nå sammen med Kripos gå gjennom de tekniske mulighetene i datasystemet for å finne ut om de kan skille ut profilene som skal slettes.

– Hensikten fra vår side er å sikre en korrekt og forsvarlig gjennomføring av vårt oppdrag, sier Eggen.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus