Meny

De ansvarlige sitter trygt i Guinea:

Ikke én straffet etter stadion-massakre i Guinea

SLAKTET NED OG VOLDTOK I SEPTEMBER 2009: Fortsatt sitter de ansvarlige for massedrap ustraffet, til dels i høye stillinger, i Guinea. Foto: AFP/NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De færresta av oss husker det: I vestafrikanske Guinea slaktet regimet ned 156 demokratidemonstranter og voldtok 109 kvinner. Fem år etter er ingen straffet.

Minst 58 personer er drept i en stadionmassakre i Guineas hovedstad Conakry, meldte ABC Nyheter 28. september 2009.

Sammenstøtene oppsto da tusenvis av demonstranter mandag samlet seg utenfor et stadion i Conakry for å protestere mot juntastyret i Guinea. Nærmere 50.000 deltok  i demonstrasjonen. Mange bar plakater med påskriften «Vi vil ha ekte demokrati!», skrev ABC Nyheter den gang.

Nå går FNs høykommissær for menneskerettigheter ut med enda verre tall.

Og Høykommissæren raser mot at rettsvesenet i Guinea ikke har trukket en eneste ansvarlig for udåden for retten. Tvert imot sitter ansvarlige fortsatt i gode posisjoner i Guinea, skriver Høykommissæren.

Ifølge FNs tall døde 156 mennesker, 109 kvinner ble voldtatt og 1000 personer ble skadd. Skjebnen til flere dusin forsvunne er fortsatt ukjent fem år etter, skriver Høykommissæren.

FN-kommissær Zeid Ra’ad Al Hussein oppfordret fredag regjeringen i Guinea til å ta øyeblikkelige og konkrete skritt for å gjennomføre etterforskning og reise straffesaker mot de ansvarlige.

– Fem år etter stadion-hendelsene unngår Guinea rettferdighet for ofrene, sier Zeid i en pressemelding.

– Det er spesielt opprørende at minst to høytstående myndighetspersoner som ble anklaget for voldsutøvelsen i september 2009, fortsatt sitter i viktige posisjoner i forsvars- og sikkerhetsstyrkene, legger han til.

Les om Guinea hos FNs høykommissær for menneskerettigheter


Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus