Fogh Rasmussen ber Jens Stoltenberg vise NATO-muskler

VAKTSKIFTE I NATO: Anders Fogh Rasmussen avslutter 1. oktober jobben som NATOs generalsekretær og gir stafettpinnen videre til Jens Stoltenberg. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix.
VAKTSKIFTE I NATO: Anders Fogh Rasmussen avslutter 1. oktober jobben som NATOs generalsekretær og gir stafettpinnen videre til Jens Stoltenberg. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

NATO venter en sterk leder, sier avtroppende generalsekretær Anders Fogh Rasmussen og ber Jens Stoltenberg være mer general enn sekretær.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Dette er NATO:

* NATO (North Atlantic Treaty Organization) er en forsvarsallianse som består av 28 land i Europa og Nord-Amerika

* Ledes av danske Anders Fogh Rasmussen fram til 1. oktober. Da tar Jens Stoltenberg over som generalsekretær

* Kjernen er NATO-traktatens artikkel 5, som sier at et angrep på ett medlemsland anses som et angrep på alle

* Ble opprettet av tolv land, blant dem Norge, 4. april 1949

* Hensikten var å demme opp for det kommunistiske Sovjetunionen, som få år etter opprettet Warszawapakten sammen med det kommunistiske Øst-Europa

* Etter den kalde krigen og kommunismens fall er en rekke tidligere medlemmer av Warszawapakten tatt opp i NATO

– Jeg vil si det slik: Hvis ikke generalsekretæren er mer general enn sekretær, er det stor fare for at NATO vil sykne hen i glemselen.

Etter fem år som alliansesjef unnskylder ikke Anders Fogh Rasmussen sin offensive lederstil.

– Selvfølgelig skal man representere alle 28 landene, men samtidig er det viktig at generalsekretæren er en drivende kraft i utviklingen av alliansen, sier dansken til NTB.

Han mener de allierte forventer en sterk leder når Stoltenberg overtar nøklene til hovedkvarteret i Brussel 1. oktober.

Fogh Rasmussen selv var som dansk statsminister med på å servere løgnen som utløste Irak-krigen i 2003:

– Vi vet at han (Saddam Hussein) har masseødeleggelsesvåpen, det er ikke noe vi tror, sa Fogh Rasmussen i 2003.

I ettertid viste det seg at det slett ikke var tilfellet.

Les også: Stoltenberg: - USA har bred støtte for kamp mot ISIL

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Innflytelse

NATO styres gjennom enighet. Alle avgjørelser krever konsensus mellom svært ulike land, og Fogh Rasmussen mener lederens innflytelse ligger i å bruke mulighetene aktivt.

– Man kan godt ha innflytelse. Som talsmann for organisasjonen kan man sette dagsorden, reise debatter, lansere nye prosjekter, sier han og mener at nettopp behovet for enighet gir lederen muligheter.

– Man påvirker prosessen og hvordan kompromissene skrus sammen, sier han. Han mener Stoltenberg har en fordel fra den skandinaviske tradisjonen med brede politiske løsninger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Her blir Stoltenberg presentert som sjef

Tillit

Selv har Fogh Rasmussen måttet tåle kritikk for å være egenrådig. En generalsekretær skal ikke detaljstyres, sier han og har aldri søkt godkjennelse for uttalelser og taler.

– Jeg skal representere helheten. Men de allierte har valgt en generalsekretær og må også ha tillit til at generalsekretæren er i stand til å uttale seg fornuftig og handle fornuftig, understreker 61-åringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Et av de viktigste toppmøtene i alliansens historie

NATO som fredsbevegelse

Han vil ikke være med på betegnelsen hauk, men snakker gjerne om hvordan militære muskler er det som skaper fred.

– Jeg står for det grunnsynspunkt at den beste måten å bevare freden på, er å ha en sterk militær kapasitet. Slik er det ingen som tør angripe oss, sier han om NATOs betydning siden opprettelsen i 1949.

– Faktisk vil jeg si at jeg betrakter NATO som verdens mest suksessrike fredsbevegelse. Vi har siden NATO ble stiftet, opplevd den lengste perioden med fred i Europas historie.

Globalt perspektiv

NATOs kampoppdrag i Afghanistan har pågått hele perioden hans. Og han var leder da forsvarsalliansen bombet Gaddafi-regimet i Libya.

Nå vil Fogh Rasmussen ha NATOs oppmerksomhet om nærområdene, spesielt i øst, men han fremmer også et «globalt perspektiv» på kjerneoppgaven: det kollektive forsvaret.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kjerneoppgaven vår er å forsvare landene og befolkningene våre. Men man skal også se i øynene at det i våre dager ofte vil kreve at man går dit hvor trusselen er, sier han om viljen til innsats andre steder.

– Jeg mener at NATO skal være parat til å gjøre det nødvendige for å forsvare befolkningen vår mot enhver type angrep.

Arv

Fogh Rasmussen er trygg på arven han etterlater. Han mener organisasjonen har «truffet de rette beslutningene på de rette tidspunktene».

– Alt i alt er det en mer moderne og sterkere allianse enn for fem år siden, sier han og er sikker på at Stoltenberg «vil leve opp til mine forventninger».

– Jeg tror det blir kontinuitet. Det er 28 land som har stått bak de beslutninger vi har truffet, og jeg forventer at Stoltenberg fører linjen videre.