To svensker innrømmer medvirkning i gullsmedran i Oslo

To svenske statsborgere på 19 og 22 år erkjenner medvirkning for ranet av gullsmeden Sheik Enterprises på Grønland i Oslo i mars i år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det bekrefter politiadvokat Asmund Riegels ved Seksjonen for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt overfor VG.

Den svenske 19-åringens forsvarer, Berit Reiss-Andersen, ønsker ikke å kommentere hva hennes klient har sagt i avhør.

I en samarbeidsoperasjon mellom norsk og svensk politi et par uker etter ranet, som fant sted 29. mars, ble fem svenske statsborgere pågrepet. Ytterligere én svensk statsborger ble pågrepet i Oslo.

I slutten av juni ble en svensk statsborger, som er i familie med en av de andre siktede, pågrepet i Stockholm.

Les også: Krimekspert kobler gullsmedranerne til Sverige

Ifølge politiadvokat Riegels var det innhenting av store mengder teledata i området rundt gullsmedbutikken etter ranet. DNA-materiale, fingertrykk og rester av ransklær vært bevismateriale før pågripelsene. I tillegg fant politiet våpenet som ble benyttet under ranet i en av bilene som ble brukt under ranet, for så å ha blitt satt fyr på i noen gater bortenfor gullsmedbutikken.

– Vi har også fått god støtte fra svensk politi som har gitt oss informasjon om miljøer i Sverige og etterforskning i Sverige. Vi har derfor vært i stand til å pågripe personene som sitter i varetekt i dag, sier Riegels.

Gullsmedens innehaver har anslått at ranerne fikk med seg verdier for 5-6 millioner kroner. Politiet har foreløpig ikke funnet ransutbyttet.

Personvernpolicy