Ny Nobel-topp skeptisk til beskrivelsen av Norge som fredsnasjon

KRITISK TIL NORSK SELVBILDE: Olav Njølstad blir ny direktør ved Nobelinstituttet. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix.
KRITISK TIL NORSK SELVBILDE: Olav Njølstad blir ny direktør ved Nobelinstituttet. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix.

Svært trist, sier Nobelkomiteens påtroppende sekretær Olav Njølstad om mottakelsen Dalai Lama fikk av regjeringen og ledende norske politikere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det framstår ikke som veldig prinsippfast, for å si det slik, sier Njølstad i et lengre intervju med Stavanger Aftenblad.

Den 57 år gamle historikeren og forfatteren har de siste elleve årene vært forskningsleder ved Nobelinstituttet. Om tre måneder overtar han som direktør ved instituttet og sekretær for Nobelkomiteen etter profilerte Geir Lundestad.

Les også: Folket jublet da Erna fikk Dalai Lama-refs

I intervjuet utfordres Njølstad også til å si sin mening om «fredsnasjonen» Norges ja til militære bidrag i Irak – en operasjon som ledes av USA, hvis president fikk fredsprisen for fem år siden.

– Det er alltid komplisert å gi prisen til sittende statsledere. De har først og fremst ansvar for å lede en nasjon og må treffe beslutninger ut fra nasjonale interesser, selv om det i ytterste konsekvens kan bety å velge krigen, sier Njølstad.

Les også bloggeren Pål Steigan: Fredsprisvinneren starter enda en krig i strid med FN-pakten

Njølstad stiller spørsmål ved beskrivelsen av Norge som fredsnasjon og mener nordmenn bør være forsiktige med å ta det i bruk.

– Det er slettes ikke sikkert at norsk selvoppfatning her er i samsvar med hva vi reelt sett er, og hvordan vi oppfattes i andre land. Forskningen gir ikke noe entydig bilde av at Norge er mer av en fredsnasjon enn andre, sier Njølstad.

Personvernpolicy