Helseministeren: – Tusenvis dør unødvendig

President Barack Obama holdt selv avslutningstalen under helsetoppmøtet i Washington fredag. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / NTB scanpix

szf2443f: En skuespiller i rollen som «vaksine» under et arrangement for å øke oppmerksomheten om ebola i byen Abidjan i Elfenbenskysten. Foto: Luc Gnago / Reuters / NTB scanpix
President Barack Obama holdt selv avslutningstalen under helsetoppmøtet i Washington fredag. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / NTB scanpix szf2443f: En skuespiller i rollen som «vaksine» under et arrangement for å øke oppmerksomheten om ebola i byen Abidjan i Elfenbenskysten. Foto: Luc Gnago / Reuters / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Omfanget av ebola-utbruddet viser at det ikke finnes god nok overvåking og rask nok respons, mener helseminister Bent Høie (H). Fredag deltok han på et toppmøte om global helsesikkerhet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Under høynivåmøtet i Det hvite hus i Washington holdt president Barack Obama selv avslutningstalen.

– Det viser hvor viktig dette er for presidenten. Arbeidet er tydelig forankret i den amerikanske administrasjonen, sier Høie til NTB etter møtet.

Opptatt av handling

– På dette området holdes det mange møter uten at noe gjøres. Amerikanerne er veldig resultatorienterte, og vi er også opptatt av handling. Vi er heller ikke blant dem som bruker flest ord, poengterer helseministeren.

Det var USA som i februar tok initiativ til de globale helsetiltakene. Norges pengebidrag er 10 millioner kroner årlig over fem år. I tillegg vil medarbeidere fra Folkehelseinstituttet her hjemme bidra med å formidle kunnskap og erfaringer fra folkehelsearbeid.

Folkehelseinstitutt

Norges ene innsatsområde blir å etablere institusjoner på linje med det norske Folkehelseinstituttet i flere land

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ebola-utbruddet i Vest-Afrika har gjort dette veldig aktuelt. Ingen av oss visste hvor alvorlig det skulle bli. Tusenvis dør unødvendig fordi dette ikke er på plass, sier Høie.

Etableringen av folkehelseinstitutt med norsk hjelp er allerede i gang i Malawi og Palestina. I tillegg kommer minst fire andre land.

– Vi har i dag sagt at vi vil se om det kan bli i Vest-Afrika, forteller Høie etter fredagens møte.

Multiresistente bakterier

Norge vil også bidra innen arbeidet mot multiresistente bakterier.

– Multiresistente bakterier er helsevesenet «klimautfordring». Det er et globalt problem med mange fellestrekk, sier Norges helseminister.

– 25.000 dør årlig i Europa på grunn av antibiotikaresistente bakterier. Samtidig dør trolig et langt høyere antall i fattige land fordi de ikke har tilgang til antibiotika. Hvis vi ikke får riktig bruk av antibiotika, er den moderne medisinen truet, fortsetter han.