Russland og Ukraina enige om foreløpig gassavtale

Ukrainas energiminister Jurij Prodan (t.v.) og EUs energikommissær Günther Oettinger i forkant av gassmøtet i Berlin fredag. Foto: Reuters/NTB scanpix
Ukrainas energiminister Jurij Prodan (t.v.) og EUs energikommissær Günther Oettinger i forkant av gassmøtet i Berlin fredag. Foto: Reuters/NTB scanpix

Russland og Ukraina har blitt enige om EUs kompromissforslag i gasskonflikten, og har avtalt å møtes neste uke for å gi sitt endelige svar til forslaget.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredag satt representanter fra Russland, Ukraina og EU i Berlin for å diskutere den konfliktfylte gassavtalen mellom Ukraina og Russland.

Under møtet ble de to landene enige om at Ukraina vil betale det russiske gasselskapet Gazprom 3,1 milliarder dollar – rundt 20 milliarder norske kroner – innen utgangen av året, med lovnad om pengestøtte fra Det internasjonale pengefondet (IMF), sa EUs energikommissær Günther Oettinger etter møtet.

Gazprom sa seg villig til å garantere salg av 5 milliarder kubikkmeter med gass til Ukraina i løpet av de neste seks månedene, sa Oettinger videre.

Ifølge energikommissæren er det «svært høy sannsynlighet» for at landene vil si et endelig ja til kompromissforslaget neste uke.

– Kan legge grunnlaget

Russlands energiminister Aleksandr Novak bekreftet at en foreløpig avtale var på plass etter møtet fredag.

Denne avtalen kan legge grunnlaget for en løsning over vinteren, og selv om Russland kun vil levere gass dersom de har mottatt forskuddsbetaling fra Ukraina, sa Novak i etterkant av møtet.

Vanligvis selger Russland store mengder gass direkte til Ukraina. Men leveransene til det kriserammede nabolandet ble stanset i juni, angivelig på grunn av uenighet om prisen.

Tolererer ikke videresalg

Mye av gassen EU kjøper fra det russiske selskapet Gazprom, fraktes gjennom rørledninger som går gjennom Ukraina. For en tid tilbake begynte EU-landene å pumpe deler av gassen tilbake til Vest-Ukraina, noe EU-kommisjonen mener er fullt lovlig.

– Det er ikke noe som hindrer selskaper i EU i å fritt disponere gassen de har kjøpt fra Gazprom, sier kommisjonens talsperson Helene Banner.

Denne typen videresalg er i strid med kontraktene som er inngått mellom EU og Russland, ifølge den russiske energiministeren Aleksandr Novak.

– Vi håper at våre europeiske partnere vil holde seg til avtalene. Det er den eneste måten å være sikker på at det ikke blir noen avbrudd i gassleveransene til europeiske forbrukere, sa Novak i et intervju med den tyske avisa Handelsblatt.

Ungarsk snuoperasjon

Selskapet som opererer gassrørledningene i Ungarn, stanset imidlertid videresalget av gass tilbake til Ukraina torsdag. Regjeringen i Budapest forklarte at etterspørselen hadde økt i Ungarn og at landet derfor trenger gassen selv.

Beslutningen ble tatt få dager etter et møte mellom Gazprom-sjefen Aleksej Miller og den ungarske statsministeren Viktor Orbán. EU-kommisjonen understreker at den forventer at alle EUs medlemsland bidrar til videresalget av gass til Ukraina.

Mens Russland er den viktigste leverandøren av gass til EU, ligger Norge på andre plass. På en energikonferanse i Brussel torsdag sa olje- og energiminister Tord Lien (Frp) at Norge kun har kapasitet til en liten økning av leveransene i vinter hvis det skulle oppstå problemer med gassimporten fra Russland.

Personvernpolicy