Meny

Dette er teknologien som kan få Frp-ministeren til å droppe veibygging

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen har hentet inspirasjon fra blant annet Singapore når han sier at aktiv bruk av intelligente transportsystemer kan øke kapasitetet på veiene, og gjøre enkelte veiutbygginger overflødige. Foto: Samferdselsdepartementet
Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen har hentet inspirasjon fra blant annet Singapore når han sier at aktiv bruk av intelligente transportsystemer kan øke kapasitetet på veiene, og gjøre enkelte veiutbygginger overflødige. Foto: Samferdselsdepartementet

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen tror intelligent trafikkstyring kan spare oss for veiinvesteringer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det hører til sjeldenhetene å høre en sentral politiker fra veipartiet Frp snakke om å bygge mindre vei.

Rett fra storkongress

Men det skjedde da en teknologifrelst samferdselsminister, så vidt hjemme fra verdenskongressen for «Intelligent Transport Systems» i Detroit, åpnet TUs «Smarte veier» -konferanse denne uken.

– Informasjonsteknologi kan gjøre at flere kommer frem på den infrastrukturen vi allerede har i dag, i stedet for alltid å tenke at vi må bygge nytt. Og når du begynner å snakke om 40 milliarder kroner for å bygge ut E18 vest for Oslo, så er det veldig mye penger, sier statsråd Ketil Solvik-Olsen til Teknisk Ukeblad.

Intelligente transportsystemer (ITS) er fortsatt i sin spede barndom, men Statens vegvesen har et eget prosjekt som har som mål at ITS skal øke fremkommeligheten, samt bedre miljøet og trafikksikkerheten.

Solvik-Olsen presiserer at det ikke er aktuelt å kansellere veiprosjekter som allerede er planlagt, og at han tenker langsiktig.

– Når vi ser hvor langt fremme teknologien er, er det nærliggende å se på slike løsninger. Mye kan skje på relativt kort sikt hvis vi bare bytter ut bilparken. Andre ting krever store investeringer fra staten, men kanskje betyr det lavere investeringer enn å fysisk oppgradere veinettet, sier han.

Les også: App skal «tvinge» bilene ut av denne byen


Bedre valg

Solvik-Olsen peker på køproblemene rundt de store byene. Med innføring av «smarte veier» kan man på et tidligere tidspunkt redusere køene, enn ved tradisjonell og tidkrevende veibygging.

Han tror informasjonsteknologien kan brukes til å få folk til å endre kjørerute eller velge andre reiseformer – kapasiteten øker og behovet for kostbar veibygging blir redusert.

Ved å kombinere sanntidsdata om kollektivtrafikken, køene på veiene og parkeringsmuligheter vil bilistene i større grad være i stand til å velge det rette.

– Gjennom lystavler og apper kan bilistene få et helt annet grunnlag for å ta riktige valg, sier samferdselsministeren.

Parkere utenfor

Han forteller entusiastisk om hvordan bilistene vil kunne vurdere om det er bedre å parkere bilen utenfor sentrum og ta toget inn, og slik slippe endeløse køer og påfølgende frustrerende jakt på parkeringsplasser i sentrumskjernen.

Samferdselsministeren presiserer at løsningen fortsatt vil være en blanding av å bygge mer infrastruktur og investere i informasjonsteknologi. Han understreker at intelligente transportsystemer må være sentralt i utbyggingen av Intercity-triangelet.

Solvik-Olsen mener at de nye stasjonene på Intercity-strekningene bør være fulgt av et informasjonssystem der bilister og andre reisende får vite om ledige parkeringsplasser, togavganger og reisetid for ulik alternativer – enten det er bil eller kollektivt.

Les også: 25.000 mennesker skal jobbe på Fornebu. Kun halvparten får mulighet til å reise kollektivt

Må «snakke sammen»

En av de største utfordringene knyttet til intelligente transportsystemer er å finne frem til felles standarder.

Systemene må snakke sammen på tvers av ulike institusjoner og områder i landet. Dersom vi skal vite mest mulig om det aktuelle trafikkbildet og hvordan det vil utvikle seg, må også bilene snakke sammen.

– Det er mye teknologi og mange ideer der ute, men innføringen lar vente på seg. Hvordan skal vi komme videre?

– Det er jo veldig annerledes å tenke teknologi som en del av veiløsningene i stedet for å tenke bare asfalt. I et demokrati som vårt er det også mange som skal ha en mening, og har sin tue de passer på, sier han.

Han mener utfordringene med utviklingen av "Nasjonal reiseplanlegger" er et godt eksempel. De mange forskjellige systemene og standardene gjorde det vanskelig å få samordnet informasjonen.

– Det å få felles ruteinformasjon er en måte å få mer konkurranse inn i markedet, sier han.

Les også: Denne motorveien i Østfold kan bli skiløype enda en vinter

Skulle vært litt diktator

Selve ruteplanleggingen er nå på plass, men billettsystemet er det verre med. Et sammensurium av betalingsløsninger og ulik prising gjør det krevende.

– Selskapene hevder de har sine egne løsninger fordi de best kjenner ønskene til de lokale reisende. Dermed har du en enorm programmeringsutfordring på tvers av standardene. Det burde vært mulig med en billettapp som gjelder hele reiseruta når du først har denne, påpeker han.

Alternativet er å diktere hvordan takstsystemet skal være i hele landet. Da blir man gjerne anklagd for å overstyre lokaldemokratiet, ifølge ministeren – kollektivtrafikken er tross alt et fylkeskommunalt ansvar.

– Dette er nok et av de områdene det hadde hjulpet å være litt stalinist. Ikke for å velge den endelige løsningen, men for å tvinge aktørene til å ha åpne løsninger, at de skal snakke sammen, og at vi får et felles takstsystem i bunn. Så kan aktørene velge innenfor dette systemet hvordan de vil prise seg, sier han.

Regjeringen jobber nå med en egen lov for Intelligent trafikkstyring. Solvik-Olsen håper å fremme denne i løpet av dette stortingsåret.

– Jeg tror ikke vi som stat skal diktere den endelige løsningen. Men vi må sørge for at standardene kommuniserer med hverandre, sier han.

Les også:

– Bilene har ukjente sikkerhetshull som åpner for hacking

Intelligente lyskryss får bussen raskere frem

Her er Jernbaneverkets 14 forslag til tog-reform

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
02:19 Swedbank fjerner toppledere i Estland01:57 Mann innrømmer delvis skyld i 15 år gammel voldtektssak01:33 USA vil sende 1.000 flere soldater til Midtøsten01:27 Abbasi-søsknene returneres til Norge01:07 Sør-Korea ble slått på dårlig norsk dag, men Graham Hansen-skade bekymrer00:40 Sjögren: – En styrke å vinne på en dårlig dag00:30 Menn stjal Pride-flagg og kom med homofiendtlige tilrop i Oslo00:09 Optimistisk «Caro» håper å rekke åttedelsfinalen23:33 Skytedrama overskygget Raptors-hyllest i Toronto – to personer såret23:20 DN: Frp godtar at bomløsning trekker ut i tid23:16 Amnesty ber Egypt etterforske Mursis død22:54 Caro ordnet VM-avansement, men måtte ut med skade22:30 Mystisk død: Skutt i brystet – sjanglet rundt i timevis22:08 USA advarer mot å gi etter for Iran21:58 SV-representant politianmelder nynazistgruppe for trusler21:55 Kristoffersen: – Jeg har ikke noe problem med å se folk i øynene21:33 Jordskred stanset rett over bebyggelse i Tromsdalen21:02 To trakk seg da Giske fikk styreverv21:00 Østfoldbanen åpnet for trafikk20:59 Kassi-mareritt da TIL vant på Nadderud20:30 Trump med 160 sekunders selvskryt for fire nye år19:50 Norge klaget USA inn til WTO – men USA blokkerer dommerne19:17 Kallmyr: – Statsråden kan ikke instruere Utlendingsnemnda om å la familien få bli18:35 Regjeringspartiene klubbet ned gratis skolemat18:21 Ekspresident Mursi død etter kollaps i rettsmøte18:09 FNs klimaeksperter hyller skoleelevers klimastreik18:08 Kristoff sjanseløs i spurten i Sveits18:06 Stor undersøkelse: Vy har mer fornøyde kunder enn SJ17:58 Brann ved toglinje i Østfold17:42 – Høyreekstremt motiv bak tysk politikerdrap17:32 Vinstra-saken: – Å drepe virket interessant17:08 Båret bort av politiet: – De fikk fem minutter på seg17:00 Norge inn i ny EU-avtale: – Politikken har vært katastrofalt dårlig16:54 Dansk økokrim har ransaket Nordeas danske hovedkvarter16:44 Hagen tar fri når Stortinget vedtar nye bompengeprosjekter16:40 Tidligere domfelt lærer dømt for vold mot to elever16:38 Drapstiltalt ektemann om aktor: – Respektløs16:18 Iran hevder å ha avslørt amerikansk spionnettverk16:05 Airbnb vokste kraftig i 201816:04 Mann varetektsfengsles etter dødsfall i Trondheim15:53 «Grovt umenneskelig»: Mor fraktet bevisstløs ut av landet14:33 Sylvi Listhaug til Askøy etter drikkevannsskandalen14:15 Ny rapport: Farligere og mer moderne atomvåpen12:27 Vy tapte sju norske tostrekninger til svenskene11:52 Mine fra 2. verdenskrig sprenges i Østersjøen11:38 Mann siktet for uaktsomt drap etter dødsfall i Trondheim11:38 Trump mener jobben bare er halvgjort og vil ha fire år til11:37 Lekkasje i hydrogentank var årsak til eksplosjon i Sandvika11:36 30 drept i selvmordsangrep i Nigeria11:24 Famling i mørket etter forklaring på strømbrudd i Sør-Amerika11:20 Iran: Atomavtalen brytes innen ti dager11:13 Inn i midnattssolas rike10:58 Golfforbundet jubler etter US Open-bragden: – Fryser på ryggen10:43 Equinor fant olje i Norskehavet10:29 Advarte mot Ludvigsen: Ikke la han være alene med beboere10:25 Mattilsynet fant færre brudd på dyrevelferdsloven etter flere tilsyn10:17 Huaweis grunnlegger venter milliardtap10:16 Paraply-aktivist løslatt før tiden – slutter seg til Hongkong-demonstrantene10:06 Tutta hyller Hovland etter US Open-bragden09:43 LSK-profil ute i flere uker09:42 Økt satsing på kvinnene i hoppsporten09:29 Drapstiltalt 17-åring erkjenner ikke straffskyld09:16 Jemtland-saken: Ektemannen erkjenner ikke skyld09:13 Ettåring i Askøy døde av blodforgiftning – hadde to bakterietyper09:11 Veksten i eiendomsskatten stanser opp09:02 Pakistansk aktivist drept08:51 Casper Ruud falt én plass på rankingen08:49 – Solskjær fast bestemt på at Pogba blir i United08:40 Hovland klatret 324 plasser på verdensrakingen i golf08:35 Mann tiltalt for incest og overgrep mot to sønner08:17 VM-spillerne nyter VM-stemningen i Reims07:56 Tolv sivile skal ha blitt drept av opprørere i Syria07:46 – Synlige ører på pass bryter med religionsfriheten07:40 Undersøkelse: Fire av ti nordmenn har sett barn med berusede voksne i Syden07:34 Danske blir borgermester i tyske Rostock07:05 Mesterskapsspilleren Minde runder 100 kamper06:53 Gold Cup fotball menn søndag06:47 VG: RBK-bud på Haugesunds Wadji06:27 Her er alternativene for Norge i fotball-VM06:15 Nyland kan få knallhard konkurransen fra "rekordmann" Butland06:10 Tidligere NSB-sjef: Politikere lider av konkurransehysteri05:55 Dette skjer i dag05:44 Dette skjedde i natt05:30 Vinstra-drapet: Aktor legger fram filmmanus som bevis05:24 Protestleder løslatt fra fengsel i Hongkong04:56 Mann kjørte flere kilometer i motsatt kjørefelt i Oslo04:54 Fylkesnes ut mot regjeringen etter aksjesalg i Entra04:48 Valgdagsmåling: Tidligere førstedame leder an i Guatemalas presidentvalg04:43 Viktor Hovland hylles etter amatørrekord og 12. plass i US Open03:42 Babe Ruth-drakt satte auksjonsrekord - solgt for 49 millioner03:39 Huawei spår salgssvikt i utlandet03:37 Mann slått med flaske på pub i Sandefjord03:05 Bondeorganisasjoner forhandler med staten om klimaavtale02:09 Homoaktivister: Nynazister kartlegger oss02:05 Trump anklager New York Times for forræderi01:44 Dugnad leverte 101 tips om arbeidslivskrim i Oslo00:14 Biltrafikken øker i Kristiansand23:18 Trump anklager New York Times for forræderi22:31 Lastebil i grøfta – har flere tonn propan i lasten22:27 Franske bønder og vingårder hardt rammet av uvær
Siste nytt
02:19VerdenSwedbank fjerner toppledere i Estland01:57NorgeMann innrømmer delvis skyld i 15 år gammel voldtektssak01:33VerdenUSA vil sende 1.000 flere soldater til Midtøsten01:27NorgeAbbasi-søsknene returneres til Norge01:07SportSør-Korea ble slått på dårlig norsk dag, men Graham Hansen-skade bekymrer00:40SportSjögren: – En styrke å vinne på en dårlig dag00:30NorgeMenn stjal Pride-flagg og kom med homofiendtlige tilrop i Oslo00:09SportOptimistisk «Caro» håper å rekke åttedelsfinalen23:33SportSkytedrama overskygget Raptors-hyllest i Toronto – to personer såret23:20NorgeDN: Frp godtar at bomløsning trekker ut i tid23:16VerdenAmnesty ber Egypt etterforske Mursis død22:54SportCaro ordnet VM-avansement, men måtte ut med skade22:30LivetMystisk død: Skutt i brystet – sjanglet rundt i timevis22:08PolitikkUSA advarer mot å gi etter for Iran21:58PolitikkSV-representant politianmelder nynazistgruppe for trusler21:55SportKristoffersen: – Jeg har ikke noe problem med å se folk i øynene21:33NorgeJordskred stanset rett over bebyggelse i Tromsdalen21:02PolitikkTo trakk seg da Giske fikk styreverv21:00ReisenyheterØstfoldbanen åpnet for trafikk20:59SportKassi-mareritt da TIL vant på Nadderud20:30VerdenTrump med 160 sekunders selvskryt for fire nye år19:50PolitikkNorge klaget USA inn til WTO – men USA blokkerer dommerne19:17NorgeKallmyr: – Statsråden kan ikke instruere Utlendingsnemnda om å la familien få bli18:35NorgeRegjeringspartiene klubbet ned gratis skolemat18:21VerdenEkspresident Mursi død etter kollaps i rettsmøte18:09PolitikkFNs klimaeksperter hyller skoleelevers klimastreik18:08SportKristoff sjanseløs i spurten i Sveits18:06ReisenyheterStor undersøkelse: Vy har mer fornøyde kunder enn SJ17:58ReisenyheterBrann ved toglinje i Østfold17:42Politikk– Høyreekstremt motiv bak tysk politikerdrap17:32NorgeVinstra-saken: – Å drepe virket interessant17:08PolitikkBåret bort av politiet: – De fikk fem minutter på seg17:00PolitikkNorge inn i ny EU-avtale: – Politikken har vært katastrofalt dårlig16:54PengerDansk økokrim har ransaket Nordeas danske hovedkvarter16:44PolitikkHagen tar fri når Stortinget vedtar nye bompengeprosjekter16:40NorgeTidligere domfelt lærer dømt for vold mot to elever16:38NorgeDrapstiltalt ektemann om aktor: – Respektløs16:18PolitikkIran hevder å ha avslørt amerikansk spionnettverk16:05PengerAirbnb vokste kraftig i 201816:04NorgeMann varetektsfengsles etter dødsfall i Trondheim15:53Norge«Grovt umenneskelig»: Mor fraktet bevisstløs ut av landet14:33Helse og livsstilSylvi Listhaug til Askøy etter drikkevannsskandalen14:15VerdenNy rapport: Farligere og mer moderne atomvåpen12:27PengerVy tapte sju norske tostrekninger til svenskene11:52VerdenMine fra 2. verdenskrig sprenges i Østersjøen11:38NorgeMann siktet for uaktsomt drap etter dødsfall i Trondheim11:38VerdenTrump mener jobben bare er halvgjort og vil ha fire år til11:37NorgeLekkasje i hydrogentank var årsak til eksplosjon i Sandvika11:36Verden30 drept i selvmordsangrep i Nigeria11:24VerdenFamling i mørket etter forklaring på strømbrudd i Sør-Amerika11:20VerdenIran: Atomavtalen brytes innen ti dager11:13ReiseInn i midnattssolas rike10:58SportGolfforbundet jubler etter US Open-bragden: – Fryser på ryggen10:43PengerEquinor fant olje i Norskehavet10:29NorgeAdvarte mot Ludvigsen: Ikke la han være alene med beboere10:25NorgeMattilsynet fant færre brudd på dyrevelferdsloven etter flere tilsyn10:17VerdenHuaweis grunnlegger venter milliardtap10:16VerdenParaply-aktivist løslatt før tiden – slutter seg til Hongkong-demonstrantene10:06SportTutta hyller Hovland etter US Open-bragden09:43SportLSK-profil ute i flere uker09:42SportØkt satsing på kvinnene i hoppsporten09:29NorgeDrapstiltalt 17-åring erkjenner ikke straffskyld09:16NorgeJemtland-saken: Ektemannen erkjenner ikke skyld09:13NorgeEttåring i Askøy døde av blodforgiftning – hadde to bakterietyper09:11NorgeVeksten i eiendomsskatten stanser opp09:02VerdenPakistansk aktivist drept08:51SportCasper Ruud falt én plass på rankingen08:49Sport– Solskjær fast bestemt på at Pogba blir i United08:40SportHovland klatret 324 plasser på verdensrakingen i golf08:35NorgeMann tiltalt for incest og overgrep mot to sønner08:17SportVM-spillerne nyter VM-stemningen i Reims07:56VerdenTolv sivile skal ha blitt drept av opprørere i Syria07:46Norge– Synlige ører på pass bryter med religionsfriheten07:40LivetUndersøkelse: Fire av ti nordmenn har sett barn med berusede voksne i Syden07:34VerdenDanske blir borgermester i tyske Rostock07:05SportMesterskapsspilleren Minde runder 100 kamper06:53SportGold Cup fotball menn søndag06:47SportVG: RBK-bud på Haugesunds Wadji06:27SportHer er alternativene for Norge i fotball-VM06:15SportNyland kan få knallhard konkurransen fra "rekordmann" Butland06:10NorgeTidligere NSB-sjef: Politikere lider av konkurransehysteri05:55NorgeDette skjer i dag05:44NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeVinstra-drapet: Aktor legger fram filmmanus som bevis05:24VerdenProtestleder løslatt fra fengsel i Hongkong04:56NorgeMann kjørte flere kilometer i motsatt kjørefelt i Oslo04:54NorgeFylkesnes ut mot regjeringen etter aksjesalg i Entra04:48VerdenValgdagsmåling: Tidligere førstedame leder an i Guatemalas presidentvalg04:43SportViktor Hovland hylles etter amatørrekord og 12. plass i US Open03:42VerdenBabe Ruth-drakt satte auksjonsrekord - solgt for 49 millioner03:39VerdenHuawei spår salgssvikt i utlandet03:37NorgeMann slått med flaske på pub i Sandefjord03:05NorgeBondeorganisasjoner forhandler med staten om klimaavtale02:09NorgeHomoaktivister: Nynazister kartlegger oss02:05VerdenTrump anklager New York Times for forræderi01:44NorgeDugnad leverte 101 tips om arbeidslivskrim i Oslo00:14NorgeBiltrafikken øker i Kristiansand23:18VerdenTrump anklager New York Times for forræderi22:31NorgeLastebil i grøfta – har flere tonn propan i lasten22:27VerdenFranske bønder og vingårder hardt rammet av uvær
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus