Meny

Meteorolog: – Det er bare å komme seg inn

– KOM DEG I HUS! Meteorologene advarer og varsler mye regn mange steder og mye vind over hele landet i helgen. Foto: Colourbox.com

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mye regn og kraftig vind vil prege helgen en rekke steder i landet. Verst blir det i Møre og Romsdal, Trøndelag og Nordland.

Meteorologisk institutt har sendt ut obs-varsel for Sør- og Østlandet. Der kan du vente deg kraftige vindkast på opp mot 20 meter i sekundet.

Trønderne, møringene og romsdalingene får enda større utfordringer med å holde på hatten.

Og nordlendingene bør tenke seg godt om før de går ut. Meteorologisk institutt varsler vindkast på mellom 25-30 meter i sekundet i Møre og Romsdal og Trøndelag. Det tilsvarer storm på Beauforts skala.

– Verst blir det i Midt-Norge og i Nordland. Her er det bare å komme seg inn. Mange blir kanskje overrasket av den sterke vinden. Vi har jo hatt en lang periode med fint vær nå, sier statsmeteorolog Steinar Skare i Bergen til NRK.

Rett mot land

Vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Ingrid Bentsen sier til Fædrelandsvennen at de som bor langs kysten, er mest utsatt. Vinden kommer fra vest, så steder utsatt for vestavind vil merke kastene best.

Når vinden kommer fra vest, blåser det rett inn mot land – inn fjorder og daler og ikke langs ytre deler av kysten, slik tilfellet er når vinden kommer fra sørvest, ifølge Yr.no.

Sjekk været der du er

– Man bør ta litt forholdsregler og rydde unna gjenstander i hagen og krukker som står skummelt plassert, sier vakthavende meteorolog Siri Wiberg Horjen ved Meteorologisk institutt til NTB.

Det vil også blåse godt både fredag og lørdag i innlandet, men blåsten vil gradvis avta utover helgen.

Les også: Ruskevær åpner høstferien - så kommer sola

140 millimeter regn

I tillegg til blåst blir det også ganske fuktig enkelte steder. I Nordland kan det i verste fall komme opp mot 140 millimeter regn de neste to døgnene. «Det er mye», skriver Yr.no.

Sør for Stad kan det komme 40 til 60 millimeter regn fra fredag til lørdag, mens Midt-Norge kan slippe med 30 til 50 millimeter regn i samme periode, melder Yr.no. Langs vestkysten blir det en del nedbør når uværet trekker innover fra vest.

Les også: Fredag kommer høstens første storm

Vanskelige kjøreforhold

Nedbørsområdet strekker seg inn over Hardangervidda, og med temperaturer ned mot frysepunktet flere steder langs E134 kan det bli vanskelige kjøreforhold for dem som planlegger å krysse fjellet, skriver NRK.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) varsler flom på gult nivå for Nord-Trøndelag og Nordland. Det betyr blant annet at det er fare for lokale oversvømmelser på grunn av raskt økende vannføring, og at det kan forekomme store flomskader og problemer lokalt.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus