Löfvens regjering kommer først om én uke

Socialdemokraternas leder Stefan Löfven svarer på spørsmål om regjeringsforhandlingene med Miljöpartiet etter et møte i svensk UD onsdag. Foto: Anders Wiklund (TT)
Socialdemokraternas leder Stefan Löfven svarer på spørsmål om regjeringsforhandlingene med Miljöpartiet etter et møte i svensk UD onsdag. Foto: Anders Wiklund (TT)

Socialdemokraternas leder Stefan Löfven er overbevist om at han kan danne regjering og presentere et budsjett med tilstrekkelig støtte. Han regner med å kunne presentere regjeringen 3. oktober.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Löfven hadde frist til fredag klokka 12 med å legge frem forutsetningene for å danne regjering med Miljöpartiet for Riksdagens president.

– Jeg er helt overbevist om at jeg kan presentere en regjering og senere presentere et budsjett som kan få tilslutning i Riksdagen, sa Löfven på et pressetreff etter fredagens møte med president Per Westerberg.

Noe tidspunkt for når budsjettforslaget er klart, kunne han ikke gi.

– Naturligvis har vi ikke et budsjett klart. Det er et stort arbeid, som ingen ville maktet på denne korte tiden, sier han.

Blir skifte

Den borgerlige alliansen som har styrt Sverige de siste åtte årene, har alt gjort det klart at de slipper til Löfven som statsminister etter valgnederlaget 14. september.

– Når det gjelder øvrige ministerposter blir det vanskelige til dels å beslutte hvor mange poster hvert parti skal ha, og dels hvilke områder de skal ha, sier statsviter Magnus Hagevi ved Linné-universitetet.

Han tror de to partienes ulike profiler kan gjøre det noe lettere å fordele ministerpostene.

Budsjett

Senere i høst må Löfven også skaffe flertall for sitt budsjett i Riksdagen. Da er han blant annet avhengig av Vänsterpartiets støtte. SVs svenske søsterparti har som sin aller viktigste kampsak å få slutt på muligheten for å tjene penger på velferdstjenester som skoler og eldreomsorg. Men verken Socialdemokraterna eller Miljöpartiet er like kritisk til dette som Vänsterpartiet.

For å få flertall for sin rødgrønne politikk i Riksdagen, er imidlertid Löfven også avhengig av støtte fra minst ett borgerlig parti. Han ønsker nemlig ikke å samarbeide med innvandringskritiske Sverigedemokraterna, som fikk nesten 13 prosent av stemmene i valget.

Personvernpolicy