Meny

Ungarn stopper plutselig gassleveransene til Ukraina

FRA RUSSLAND VIA UNGARN: Nå stopper Ungarn gassleveransene til Ukraina. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra klokka 18 i går skrudde Ungarn igjen kranene for store mengder gass til Ukraina.

Det ungarske gass-selskapet FGSZ Földgázszállító Zrt. kunngjorde i torsdag at all transport av gass til Ukraina ville bli stoppet fra klokka 18 i går.

Meddelelsen kommer overraskende på Ukraina.

Det ungarske selskapet har siden september 2013 solgt 6,1 milliarder m3 gass, tilsvarende 16,8 millioner m3 per dag.

Begrunnelsen FGSZ gir, er at de har fått meldinger om så stor økning i etterspørselen av gass fra 26. september av, at de måtte gå til dette skrittet.

– Ungarn må ikke på grunn av konflikten mellom Russland og Ukraina komme i en slik situasjon, at befolkningen ikke får oppfylt sitt nødvendige behov for energi, sa statsminister Viktor Orbán ifølge nettstedet HVG.

Les også: IEA tror ikke EU kan frigjøre seg fra russisk gass

Russland: – EU-land får ikke lov

Orbán sier at han denne uka har forhandlet om gassforsyningen med konsernsjef Aleksei Miller hos den russiske gassgiganten Gazprom, som leverer gassen til Ungarn og andre land.

NTB skriver at Russland truer med å kutte i gasseksporten til EU hvis europeiske land videreselger russisk gass til Ukraina. Denne typen videresalg er i strid med kontraktene som er inngått mellom EU og Russland, ifølge den russiske energiministeren Aleksandr Novak.

– Vi håper at våre europeiske partnere vil holde seg til avtalene. Det er den eneste måten å være sikker på at det ikke blir noen avbrudd i gassleveransene til europeiske forbrukere, sier Novak i et intervju med den tyske avisa Handelsblatt.

Vanligvis selger Russland store mengder gass direkte til Ukraina. Men leveransene til det kriserammede nabolandet ble stanset i juni på grunn av uenighet om prisen, skriver NTB.

Representanter for Russland, Ukraina og EU skal diskutere handelen med russisk gass på et møte i Berlin i dag.

Indignasjon i Ukraina

Det ukrainske gasselskapet Naftogaz beklager sterkt den uventede og "uforklarlige" beslutningen, skriver nyhetsbyrået AFP.

Naftogaz oppfordrer FGSZ å "respektere sine kontraktsforpliktelser og EU-lovgivning", skriver selskapet i en epost til AFP.

– En slik beslutning går imot kjerneprinsippene i EUs indre energimarked, mener Naftogaz.

FGSZ skriver imidlertid på sin hjemmeside at avtalen de to selskapene ikke gir noen garanti for leveransene til Ukraina.Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus