Palestinerne samles om ett styre

Den løslatte palestinske fangen Suliman al-Hasash ble feiret på Gazastripen denne uken. Torsdag ble det kjent at Fatah og Hamas er enige om at en samlingsregjering umiddelbart skal overta kontrollen over Gazastripen. Foto: Ibraheem Abu Mustafa / Reuters / NTB scanpix
Den løslatte palestinske fangen Suliman al-Hasash ble feiret på Gazastripen denne uken. Torsdag ble det kjent at Fatah og Hamas er enige om at en samlingsregjering umiddelbart skal overta kontrollen over Gazastripen. Foto: Ibraheem Abu Mustafa / Reuters / NTB scanpix

Palestinerne er enige om at samlingsregjeringen deres skal ta kontroll over Gazastripen. Spørsmålet er om Israel vil snakke med en regjering som også representerer Hamas.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De palestinske fraksjonene Hamas og Fatah er enige på alle punkter, noe som åpner for at samlingsregjeringen umiddelbart kan ta kontroll på Gazastripen, meldte palestinsk fjernsyn torsdag.

Enigheten kom etter to dager med samtaler mellom Hamas og Fatah i Egypts hovedstad Kairo.

Forsoning mellom de to dominerende palestinske fraksjonene har lenge vært ansett som et nøkkelpunkt for å skape fremgang i fredsprosessen med Israel. Palestinerne håper nå de vil stå bedre rustet til nye samtaler med Israel i slutten av oktober.

– En samlingsregjering er en forutsetning for at det internasjonale samfunnet skal være villig til å bidra til gjenoppbyggingen av Gaza. Regjeringen man forholder seg til, må være internasjonalt akseptert, sier utenriksminister Børge Brende (H) til NTB.

Den sekulære og moderate Fatah-bevegelsen ledes av den vestlig-støttede, palestinske presidenten Mahmoud Abbas. Det er Fatah som har representert palestinerne i de siste fredsforhandlingene, og den nye samlingsregjeringen vil bli ledet av Abbas.

– Nødvendig

Midtøsten-forsker Jørgen Jensehaugen ved NTNU sier palestinerne i årevis har slitt med tre problemer samtidig: Israels okkupasjon, intern splittelse og at Israel nekter å snakke med Hamas.

– Fra et palestinsk ståsted er det absolutt nødvendig med enhet slik at de står samlet. Uten samling er det ikke mulig å gjennomføre demokratiske reformer og snakke med én stemme, sier Jensehaugen til NTB.

Han understreker samtidig at det foreløpig er lite sannsynlig at Israel vil ønske å snakke med et palestinsk styre hvor Hamas er med, men at man kan se for seg pragmatiske løsninger som er akseptable for Vesten.

En mulighet er at Hamas er underlagt presidenten, som står for eventuelle forhandlinger. Så lenge presidenten tar avstand fra voldsbruk og anerkjenner Israels rett til å eksistere og tidligere inngåtte avtaler, kan man si at også Hamas i praksis gjør det, resonnerer han.

– Det blir veldig spennende å se om man finner noen mekanismer for å forholde seg til denne palestinske samlingsregjeringen, sier Jensehaugen.

Fikk ikke lønn

Våpenhvilen som ble inngått mellom Hamas og Israel etter krigen på Gazastripen i sommer, innebar at den palestinske selvstyremyndigheten (PA), under Abbas' ledelse, skulle overta styringen av Gazastripen.

Fatah og Hamas ble alt i juni enige om en samlingsregjering. Denne kom imidlertid aldri i gang med sitt arbeid fordi Abbas anklaget Hamas for å opprettholde en parallell administrasjon som de facto makthaver på Gazastripen.

En konflikt om PAs manglende lønnsutbetalinger til offentlig ansatte på Gazastripen førte til nye spenninger og brakte forsoningsprosessen til randen av sammenbrudd. Men torsdag var budskapet klart:

– Alle offentlige tjenestemenn vil få lønn fra samlingsregjeringen, fordi de er alle palestinere, og dette er en regjering for alle palestinerne, sier Azzam Ahmed fra Fatah ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Moussa Abu Marzouk, en av Hamas' øverste politiske ledere, sier kontrollen over grenseovergangene til Gazastripen vil ligge til FN og samlingsregjeringen.

– FN vil komme til en avtale med Israel og samlingsregjeringen om hvordan grenseovergangene skal drives, sier han.

Marzouk la til at Rafah-overgangen mellom Gazastripen og Egypt ikke er omfattet av samtalene. (©NTB)

Personvernpolicy