Et nytt sykkel-VM i Norge blir virkelighet

BERGEN ARRANGERER SYKKEL-VM I 2017: Leder i hovedkomiteen, byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen jubler etter beskjed fra Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) om at Bergen er blitt tildelt sykkel-VM i 2017. Foto: Marit Hommedal (NTB scanpix)
BERGEN ARRANGERER SYKKEL-VM I 2017: Leder i hovedkomiteen, byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen jubler etter beskjed fra Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) om at Bergen er blitt tildelt sykkel-VM i 2017. Foto: Marit Hommedal (NTB scanpix)

Noen få ildsjeler trodde fortsatt på et sykkel-VM i Norge etter at 1993-VM i Oslo endte med konkurs. Torsdag ble det klart at Bergen blir arrangør om tre år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om VM-arrangører i sykling (landevei):
 • 2017: Norge (Bergen)
 • 2016: Qatar (Doha)
 • 2015: USA (Richmond, Virginia)
 • 2014: Spania (Ponferrada)
 • 2013: Italia (Firenze)
 • 2012: Nederland (Valkenburg)
 • 2011: Danmark (København)
 • 2010: Australia (Geelong)
 • 2009: Sveits (Mendrisio)
 • 2008: Italia (Varese)
 • Oslo var vert for sykkel-VM i 1993.

Ideen om et sykkel-VM i Norge har ligget på lur, og den skjøt fart for alvor for fire år siden.

– Ideen tok egentlig skikkelig fart da Thor Hushovd vant VM-tittelen i Australia i 2010. Vi har jobbet med dette siden, og jeg er takknemlig for at vi nok en gang får mulighet til å være med på dette, sier sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen til NTB.

Etter sitt vellykkede NM i 2012 har Bergen ligget der som en solid arrangør, og Norges Cykleforbund gikk for bergensernes konsept da det skulle velge kandidat mellom flere norske byer.

Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) kunngjorde sin avgjørelse torsdag ettermiddag. Bogotá, Innsbruck og Melbourne hadde også søkt om sykkel-VM på landevei i 2017, men valget falt på Bergen.

Det var stor jubel og stemning i byrådssalen i Bergen da den positive beskjeden fra spanske Ponferrada kom. Sykkelpresidenten er ikke overrasket over at Bergen og Norge fikk VM denne gangen.

God følelse

– Overrasket? Egentlig ikke. Vi hadde en god følelse, for vi hadde en god presentasjon, men man vet jo aldri, sier Hansen til NTB.

– Dette er en stor dag for norsk sykkelsport. Vi er stolte og ydmyke over at UCI har vist oss denne tilliten, noe som vil gi et stort løft for sykkelsporten i Norge. Vi har nådd frem med et folkelig og nøkternt konsept, og dette er vi svært glade for, sa sykkelpresidenten

Sykkel-VM regnes for å være det tredje største idrettsarrangementet i verden målt i antall TV-seere.

Oslo arrangerte sykkel-VM i 1993 – et mesterskap som ikke ble noen suksess rent økonomisk. Det gikk på et dundrende underskudd og etterfølgende konkurs, og sykkelforbundet pådro seg milliongjeld.

Kostnadsrammen til VM i 2017 er på 156 millioner kroner. Blant annet har kulturdepartementet bevilget 30 millioner til spleiselaget.

– Vi føler at vi har et bærekraftig budsjett. Vi fikk dessuten medhold hos UCI når det gjaldt arrangementsavgiften, sier Hansen.

Det norske søkerkonseptet fikk redusert avgiften fra ti til syv millioner euro (cirka 80 til 56 millioner kroner).

Samarbeid

Bergen har planer om en løype som skal innom både Sotra og Askøy ved siden av en rundbane inne i Bergen by. Hordaland fylkeskommune og kommunene Bergen, Fjell, Askøy, Sund og Øygarden er medarrangører av VM, som skal gå av stabelen fra 17. til 24. september om tre år.

Bergen søkte også sykkel-VM i 2016, men den gang fikk Doha i Qatar mesterskapet. Årets VM går av stabelen i Ponferrada i Spania.

Da Norge sist var VM-arrangør, var det for både landevei og bane. Landeveisløpene gikk i Oslo, mens banedelen gikk på en provisorisk velodrom inne i Vikingskipet i Hamar.

Personvernpolicy