Meny

Sierra Leone setter 1,2 millioner i karantene

En kvinne går forbi en plakat med informasjon om bekjempelsen av ebola i Sierra Leones hovedstad Freetown. Foto: Reuters

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Myndighetene i Sierra Leone vil isolere nye ebolarammede områder hvor det bor 1,2 millioner mennesker. Målet er å hindre at sykdommen sprer seg.
Fakta om ebola:
  • Blødningsfeberen ebola skyldes flere typer ebolavirus som tilhører filoviridae-familien. Viruset har sin opprinnelse i det sentrale Afrika.
  • Smitten overføres ved direkte kontakt med syke personers blod og andre kroppsvæsker.
  • Symptomer er plutselig høy feber, kraftige magesmerter, hodepine og smerter i muskler, oppkast og diaré. Pasientene blir også fort dehydrert. Etter hvert svekkes nyre- og leverfunksjonen, og indre og ytre blødninger oppstår.
  • Sykdommen har høy dødelighet, mellom 40 og 90 prosent, alt etter hvilket virus den syke er smittet av.
  • Ebolavirus kan smitte fra dyr til mennesker.
  • Ebolaepidemien har krevd minst 2.917 menneskeliv, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO). Over 6.200 er smittet.
  • De vestafrikanske landene Liberia, Sierra Leone og Guinea er hardest rammet. I Nigeria og Senegal har man i stor grad greid å stanse spredningen. Et separat ebolautbrudd er påvist i Kongo.

 

(Kilde: NTB)

Områdene som isoleres, ligger både nord og sør i landet. Fra før er det innført karantene i to østlige distrikter, noe som betyr at over en tredel av befolkningen på 6,2 millioner er forhindret fra å bevege seg fritt.

– Isoleringen av distrikter og høvdingdømmer vil åpenbart medføre store vanskeligheter. Men livene til alle og landets overlevelse er viktigere, sa president Ernest Bai Koroma i en TV-sendt tale onsdag.

Les også: Norge har inngått ebola-avtale

Nesten 3.000 døde

Verdens helseorganisasjon opplyste torsdag at nesten 3.000 mennesker er bekreftet døde av ebola i Vest-Afrika. Over 6.200 mennesker er bekreftet smittet av den fryktede sykdommen.

2.917 mennesker er nå bekreftet døde av ebola i Vest-Afrika, ifølge Verdens helseorganisasjon.

Antall mennesker som man er sikre på er smittet, har steget til 6.263, opplyste organisasjonen torsdag. WHO mener det er behov for 1.550 nye sengeposter i Liberia, et av landene som er hardest rammet av epidemien.

Tidligere har amerikanske smittevernsmyndigheter advart om at det reelle antallet smittede kan være langt høyere enn tallet WHO opererer med.

Les også: Vaksine mot ebola kan være klar i høst

1,4 millioner kan være smittet

Myndighetene i USA frykter at opptil 1,4 millioner mennesker kan være smittet av ebola i Liberia og Sierra Leone innen januar hvis sykdommen sprer seg ukontrollert. Men det er også mulig å stanse viruset hvis effektive tiltak settes i verk.

Epidemien begynte i Guinea i desember i fjor, og ifølge WHO ser det ut til at situasjonen i Guinea nå har stabilisert seg.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus