Sierra Leone setter 1,2 millioner i karantene

En kvinne går forbi en plakat med informasjon om bekjempelsen av ebola i Sierra Leones hovedstad Freetown. Foto: Reuters
En kvinne går forbi en plakat med informasjon om bekjempelsen av ebola i Sierra Leones hovedstad Freetown. Foto: Reuters

Myndighetene i Sierra Leone vil isolere nye ebolarammede områder hvor det bor 1,2 millioner mennesker. Målet er å hindre at sykdommen sprer seg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om ebola:
  • Blødningsfeberen ebola skyldes flere typer ebolavirus som tilhører filoviridae-familien. Viruset har sin opprinnelse i det sentrale Afrika.
  • Smitten overføres ved direkte kontakt med syke personers blod og andre kroppsvæsker.
  • Symptomer er plutselig høy feber, kraftige magesmerter, hodepine og smerter i muskler, oppkast og diaré. Pasientene blir også fort dehydrert. Etter hvert svekkes nyre- og leverfunksjonen, og indre og ytre blødninger oppstår.
  • Sykdommen har høy dødelighet, mellom 40 og 90 prosent, alt etter hvilket virus den syke er smittet av.
  • Ebolavirus kan smitte fra dyr til mennesker.
  • Ebolaepidemien har krevd minst 2.917 menneskeliv, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO). Over 6.200 er smittet.
  • De vestafrikanske landene Liberia, Sierra Leone og Guinea er hardest rammet. I Nigeria og Senegal har man i stor grad greid å stanse spredningen. Et separat ebolautbrudd er påvist i Kongo.

(Kilde: NTB)

Områdene som isoleres, ligger både nord og sør i landet. Fra før er det innført karantene i to østlige distrikter, noe som betyr at over en tredel av befolkningen på 6,2 millioner er forhindret fra å bevege seg fritt.

– Isoleringen av distrikter og høvdingdømmer vil åpenbart medføre store vanskeligheter. Men livene til alle og landets overlevelse er viktigere, sa president Ernest Bai Koroma i en TV-sendt tale onsdag.

Les også: Norge har inngått ebola-avtale

Nesten 3.000 døde

Verdens helseorganisasjon opplyste torsdag at nesten 3.000 mennesker er bekreftet døde av ebola i Vest-Afrika. Over 6.200 mennesker er bekreftet smittet av den fryktede sykdommen.

2.917 mennesker er nå bekreftet døde av ebola i Vest-Afrika, ifølge Verdens helseorganisasjon.

Antall mennesker som man er sikre på er smittet, har steget til 6.263, opplyste organisasjonen torsdag. WHO mener det er behov for 1.550 nye sengeposter i Liberia, et av landene som er hardest rammet av epidemien.

Tidligere har amerikanske smittevernsmyndigheter advart om at det reelle antallet smittede kan være langt høyere enn tallet WHO opererer med.

Les også: Vaksine mot ebola kan være klar i høst

1,4 millioner kan være smittet

Myndighetene i USA frykter at opptil 1,4 millioner mennesker kan være smittet av ebola i Liberia og Sierra Leone innen januar hvis sykdommen sprer seg ukontrollert. Men det er også mulig å stanse viruset hvis effektive tiltak settes i verk.

Epidemien begynte i Guinea i desember i fjor, og ifølge WHO ser det ut til at situasjonen i Guinea nå har stabilisert seg.

Personvernpolicy