Meny

Hevder Stein Kåre Kristiansen hadde politirapport som beskrev hotelldør

TV 2-profil om hemmelig, dansk politinotat: – Løgnaktig!

– HADDE RAPPORTEN: Politiinspektør Harry Nielsen skrev etter at Stein Kåre Kristiansen intervjuet ham, at TV 2-journalisten hadde rapporten om dødsfallet. Der ble døren til Jan Wiborgs hotellrom beskrevet. TV 2 viste frem en annen dør på et annet hotell i sin reportasje. Foto: TV 2

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et hemmeligstemplet notat fra dansk politi ABC Nyheter har fått innsyn i, fremgår det at Stein Kåre Kristiansen hadde kopi av deres rapport om Jan Wiborgs dødsfall. Den tidligere TV 2-profilen blånekter.

I politirapporten beskrives låsen og døren til rommet der Gardermoen-varsleren bodde natten han under mystiske omstendigheter falt naken ut av vinduet og døde i juni 1994 – få dager etter at han truet med å avsløre hvem som skulle ha trikset med tåkemålingene på Hurum under striden om lokalisering av ny hovedflyplass

I en reportasje på TV 2 i 1996 slo Kristiansen fast at det ikke var holdepunkter for en påstått drapsteori fremsatt av stortingsrepresentant Hallgrim Berg, som hadde fått tilsendt politirapporten anonymt.

Kristiansen dokumenterte dette ved å vise til at døren til Wiborgs rom var elektronisk overvåket, og at ingen hadde gått ut eller inn av det etter at han sjekket inn. Ergo kunne han ikke ha blitt drept. Konsekvens: Norsk offentlighet la bort saken om Gardermoen-varsleren, og dansk politi henla den nok en gang.

FEIL DØR: Døren til venstre er fra hotellet der TV 2-teamet filmet. Til høyre døren til Jan Wiborgs rom på Hotell Cabinn i Danasvej, omhyggelig beskrevet i den danske politirapporten. Foto: TV 2 / NRK BrennpunktFEIL DØR: Døren til venstre er fra hotellet der TV 2-teamet filmet. Til høyre døren til Jan Wiborgs rom på Hotell Cabinn i Danasvej, omhyggelig beskrevet i den danske politirapporten. Foto: TV 2 / NRK Brennpunkt

Men mens Kristiansen er filmet mens han står og snakket utenfor Hotell Cab Inn, der Wiborg bodde, opplyste han ikke om at bildene og intervjuet med en hotellansatt i reportasjen ble gjort på et helt annet hotell kvartaler unna. Wiborgs hotell hadde et låssystem der bevegelser i døren ikke ble elektronisk registrert.

Døren og låsen ble utførlig beskrevet i dansk politis rapport etter dødsfallet, og er svært forskjellig fra bildene TV 2 viste. Men Kristiansen hevder han verken hadde lest eller hatt tilgang på rapporten – selv om han i reportasjen viser frem bilder av Hallgrim Berg med den.

Saken fortsetter under bildetINTRO: København-reportasjen var en oppfølger til et intervju TV 2 hadde hatt med Hallgrim Berg dagen i forveien, der stortingsrepresentanten hevdet Jan Wiborg ble drept. Foto: TV 2INTRO: København-reportasjen var en oppfølger til et intervju TV 2 hadde hatt med Hallgrim Berg dagen i forveien, der stortingsrepresentanten hevdet Jan Wiborg ble drept. Foto: TV 2

Bakgrunn: TV 2-profil fusket i reportasje om Gardermoen-varsler

– Absolutt løgnaktig

Det samsvarer ikke med et hittil ukjent notat fra dansk politi som inngår i underlagsdokumentene til den Stortingsoppnevnte Smith-kommisjonen. Den gransket i 2000 og 2001 Jan Wiborgs dødsfall og planleggingen og utbyggingen av den nye hovedflyplassen på Gardermoen. ABC Nyheter har fått tilgang til det enorme arkivmaterialet, som har vært forseglet og stemplet «hemmelig» siden 1. mars 2001.

NOTATET: Her er brevet fra dansk politi, som hevder TV 2-journalisten hadde politirapporten.NOTATET: Her er brevet fra dansk politi, som hevder TV 2-journalisten hadde politirapporten.

«Journalisten var forøvrigt i besiddelse af en kopi af vedlagte rapport. Ville kun oplyse, at det var en rapport som han tilfældig vis var kommet i besiddelse av. Journalisten var selv enig i, at der ikke var noget mistænkeligt umiddelbart.», står det i notatet, som ble sendt til norsk påtalemakt dagen etter Kristiansens reportasje fra København. 23. oktober 1996.

– Det er fullstendig gæernt! Absolutt løgnaktig. Jeg har aldri sett noen politirapport. Jeg reiste ned, intervjuet noen på hotellet, intervjuet politimesteren (politiinspektør Harry Nielsen, red. anm.) og dro hjem igjen, sier Stein Kåre Kristiansen da ABC Nyheter leser det opp for ham.

– Jeg hadde ikke lest politirapporten på forhånd. Jeg dro ned ladet med bakgrunnsinformasjon og opplysninger fra Hallgrim Berg, sier Kristiansen – som ikke husker hvorfor reportasjen ble laget på to hoteller.

Reaksjon: Wiborgs sønn krever at TV 2 retter opp Kristiansens feil

Krevde penger for å bli avhørt

Den hotellansatte Kristiansen intervjuer i reportasjen – og TV 2s «kronvitne» - er Rune Gitz-Johansen, daværende sjef på to Cab Inn-hoteller i København.

– Jeg ble intervjuet på Cab Inn i Vodroffsvej, fordi det var der jeg hadde mitt kontor. Men de visste godt at hendelsen fant sted i Danasveij, jeg tror også de filmet der, sa Gitz-Johansen til ABC Nyheter nylig, og la til at han forklarte at de to hotellene hadde ulikt låsesystem.

Gitz-Johansen var ikke på jobb da Wiborg ble funnet naken i en blodpøl i bakgården på Hotel Cab Inn i Danasvej 21. juni 1994. Men grunnet hans medvirkning i Stein Kåre Kristiansens reportasje, der han uttaler seg skråsikkert om låssystemet, ønsket Smith-kommisjonen å avhøre ham.

Men ABC Nyheter kan avsløre at Gitz-Johansen aldri ble avhørt – selv om han står på kommisjonens liste over personer de samtalte med. Han krevde nemlig penger, fremgår det av en rapport sendt fra dansk politi: «Såfremt delegationen fra Norge insisterer, at han møder – må der accepteres et krav om afregning af 3 arbejdstimer.» Dermed avsto de fra å avhøre ham.

Men Kristiansen samtalte med Erling Grimstad, som ledet kommisjonens arbeid i etterforskningen av Wiborgs dødsfall. Han ble ifølge et notat bedt om å ta med en videokassett av reportasjen fra 1996. I sin meget detaljerte rapport påpeker ikke kommisjonen feilen i TV 2-reportasjen, de henviser bare til notatet fra dansk politi, der politiinspektør Harry Nielsen etter intervjuet Kristiansen gjorde med ham, skriver: «Henlægges på ny».

Kommisjonen slår imidlertid fast at døren til Wiborgs rom ikke ble elektronisk overvåket – som Kristiansen påsto etter å ha intervjuet Gitz-Johansen.

Les også: Hevder Gardermoen-varsler Wiborg ble drept

Nekter å kommentere

HEMMELIG: Underlagsdokumentene til Smith-kommisjonens rapport ble hemmeligstemplet. Foto: Kristine Brunmark (ABC Nyheter)HEMMELIG: Underlagsdokumentene til Smith-kommisjonens rapport ble hemmeligstemplet. Foto: Kristine Brunmark (ABC Nyheter)

Hvorfor Gitz-Johansen er oppført på listen over personer kommisjonen har snakket med, hvorfor det ikke er tatt referat fra samtalen med Kristiansen, utdypet hva de snakket om eller i kommisjonsrapporten nevnt at TV 2-reportasjen var et falsum, vil verken kommisjonsmedlem Erling Grimstad eller leder Eivind Smith uttale seg om.

– Dette er ikke noe jeg kommenterer, skriver Grimstad i en epost.

Han er tidligere assisterende sjef i Økokrim, men er nå sjef og advokat i BDO, et rådgivningsfirma som blant annet driver med gransking. I kommisjonen ledet han etterforskningen av Wiborgs dødsfall.

Jusprofessor Eivind Smith er også taus om saken, og vil ikke svare på om han har lest boken «Hvem drepte Jan Wiborg» skrevet av Knut Lindh. Det er denne boken som igjen har satt Wiborg-saken på dagsorden.

– Som jeg allerede har sagt til andre medier (og til deg en gang før?), har jeg ikke sett eller hørt noe som gir meg grunn til å kommentere denne saken. Helheten i det syn en samlet kommisjon den gang for lenge siden kom frem til, er fyldig omtalt i granskningsrapporten, skriver Smith i en epost til ABC Nyheter.

Han har tidligere ikke besvart ABC Nyheters henvendelser om Wiborg-saken.

Les også: Gardermoen-varslerens sønn sjokkert over TV 2-fusket

– Dette er ubehagelig

RAPPORTEN: Jusprofessor Eivind Smith overrakte kommisjonens rapport til stortingspresident Kirsti Kolle Grøndahl i mars 2001. Bak Erling Grimstad. Foto: Cornelius Poppe/Scanpix RAPPORTEN: Jusprofessor Eivind Smith overrakte kommisjonens rapport til stortingspresident Kirsti Kolle Grøndahl i mars 2001. Bak Erling Grimstad. Foto: Cornelius Poppe/Scanpix

Etter at ABC Nyheter avslørte at Kristiansen brukte foto fra feil hotell i Wiborg-saken fra København, har den tidligere aktualitets- og politiske redaktøren lest et sammendrag av Smith-kommisjonens rapport fra 2001.

– De konkluderer ganske kraftig med at nå bør denne saken ligge, den er i all hovedsak et resultat av medieoppslag, sier Kristiansen, og legger til at han helt frem til nå har vært overbevist om at konklusjonen i hans reportasje var korrekt.

– Det er ikke alt som er klart her. Men jeg var helt overbevist om at den versjonen jeg fikk da, var riktig. Det har jeg vært helt frem til nå.

– Er du blitt lurt?

– Det vet jeg ikke. Jeg kom altså fra det hotellet med en glassklar oppfatning om at det ikke bare var hotellet, men Wiborgs dør jeg sjekket.

Stein Kåre Kristiansen vedgår at det kan ha vært slett håndverk.

– Jeg brukte åpenbart altfor kort tid! Den konklusjonen er jeg kommet til etter at jeg har lest kommisjonsrapporten. Etter å ha lest sammendraget, er det helt åpenbart at jeg ikke har gjort en grundig nok jobb. Jeg har jobbet 41 år som journalist. Jeg har aldri hatt et dementi. Så jeg synes dette er veldig ubehagelig.

Kristiansen begynte nylig i ny jobb som seniorrådgiver i PR-byrået Gambit Hill + Knowlton. Han skulle etter planen ha fortsatt med debattprogrammet «Kristiansen og Strand» på TV 2 sammen med tidligere redaktør i Dagsavisen, Arne Strand. 11 dager før programstart 19. september trakk imidlertid Kristiansen seg grunnet stort arbeidspress.

Hallgrim Berg sier til ABC Nyheter at han neppe ga Kristiansen rapporten, men det kan han ikke garantere 100 prosent.

– Han kan kanskje ha fått kikke på den, sier Hallgrim Berg – som fortsatt er overbevist om at Wiborg ble likvidert etter å ha blitt lokket i en felle i København grunnet sitt engasjement rundt tåkemålingene på Hurum.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus