Ni terrormistenkte pågrepet i London

Den omstridte radikale islamsten Anjem Choudary skal være blant de pågrepne i London torsdag formiddag. Foto: Lefteris Pitarakis (AP Photo)
Den omstridte radikale islamsten Anjem Choudary skal være blant de pågrepne i London torsdag formiddag. Foto: Lefteris Pitarakis (AP Photo)

En radikal islamistisk predikant med bånd til Norge er en av ni menn som er pågrepet av britisk politi og siktet for terrorrelatert virksomhet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pågripelsene skjedde under en omfattende politiaksjon i England. Alle de pågrepne, som er mellom 22 og 51 år, satt torsdag i varetekt på ulike politistasjoner i sentrum av London, siktet for å tilhøre en islamistisk terrororganisasjon og for å ha oppfordret til terrorhandlinger.

En av dem er Anjem Choudary, som omtales som Storbritannias mest kjente radikale muslimske predikant.

Han er tidligere leder av organisasjonen al-Muhajiroun, som i dag er forbudt. Organisasjonen er kjent for å ha arrangert minnemarkeringer hvor 11. september-angrepene i USA ble hyllet.

Razzia

Politiet gjennomførte razziaer i 19 boliger i den britiske hovedstaden og i Stoke-on-Trent i det sentrale England torsdag.

– Pågripelsene og razziaene er del av en pågående etterforskning av islamistisk-relatert terrorisme og er ikke et resultat av umiddelbare trusler mot offentligheten, opplyste politiet i en kunngjøring, ifølge Sky News.

Tidlig på morgenen før pågripelsen skrev Choudary en rekke Twitter-meldinger hvor han uttrykte motstand mot luftangrepene mot opprørsgruppen Den islamske staten (IS) i Syria og Irak. Det er ikke kjent om meldingene hadde noe med arrestasjonene å gjøre.

Les også: Vil kaste Ubaydullah Hussain ut av Norge

Norske bånd

Choudary har i flere år vært en profilert og meget omstridt islamistleder i Storbritannia, og han har bygget nettverk i en rekke land, blant annet Norge. Da VG nylig intervjuet ham, nevnte han blant annet Profetens Ummah.

– Jeg kjenner folk i Profetens Ummah, spesielt Ubaydullah Hussain, han er en god venn av meg. Han har kommet til England og jeg har kommet til Norge, sa Choudary til avisen.

Hussain var torsdag i retten i Oslo, hvor aktor sa at 29-åringen bør dømmes til ti måneders fengsel for å ha forherliget terrorhandlinger. I pausen fikk Hussain spørsmål fra VG om pågripelsen av Choudary.

– Ingen kommentar, sa 29-åringen, som forklarte at han vil bli ferdig med sin egen sak før han sier noe om pågripelsen i Storbritannia.

Les også: Arfan Bhatti advarer Stoltenberg og Norge

Hevet beredskapen

Britiske myndigheter hevet i august terrorberedskapen til nest høyeste nivå på grunn av trusler fra væpnede grupper i Midtøsten, og statsminister David Cameron har sagt at Den islamske staten (IS) nå betraktes som den største sikkerhetsrisikoen mot landet i nyere tid.

Under FNs hovedforsamling onsdag kveld kunngjorde Cameron at også Storbritannia er klar til å delta i militæraksjonen mot IS i Irak, og at han fredag vil be Parlamentet om grønt lys.

Les også: Ubaydullah Hussain står for hyllest av terror

Personvernpolicy