Meny

Sykehusstreiken avverget

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Akademikerne og Spekter godtok Riksmeklerens forslag etter å ha meklet nesten ti timer på overtid. Dermed blir det ingen sykehusstreik.

Akademikerne hadde varslet at 250 ansatte på sykehus på Østlandet – rundt halvparten av dem leger – ville bli tatt ut i streik torsdag, dersom meklingen ikke førte fram.

Enige om arbeidstid

Legenes arbeidstid var et sentralt tema i meklingen. Arbeidsgiverforeningen Spekter krevde at flere leger kan ha ordinær arbeidstid fram til klokken 21. Partene er enige om at arbeidstiden kan vare til klokken 18, og i noen tilfeller til klokken 19.

Utenfor den ordinære arbeidstiden, som i dag er til klokken 17, gir sykehuslegene bare øyeblikkelig hjelp.

– Mye uløst

Akademikerne ville beholde dagens arbeidstid, men er likevel fornøyd med helheten i avtalen.

– Det er mange viktige spørsmål vi ikke har løst i dette oppgjøret, men vi har etablert prosesser som legger grunnlaget for at de kan løses. Ut fra en totalvurdering har vi derfor valgt å akseptere meklingsskissen, sier forhandlingsleder Rune Frøyland.

Administrerende direktør i Spekter, Anne-Kari Bratten, mener avtalen er et skritt i riktig retning.

– Både forrige og nåværende regjering har forutsatt at sykehusene skal legge til rette for utvidet åpningstid for planlagt virksomhet på sykehusene, sier hun.

I tillegg til spørsmålet om arbeidstid er partene blitt enige om et lønnstillegg, en rett til kurs for overleger og legespesialister, og en avtale om faste stillinger.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus