Meny

Gir pris til Snowden – stenges ute av svensk UD

Varsleren Edward Snowden er tildelt hedersprisen fra den svenske stiftelsen Right Livelihood. Foto: Glenn Greenwald / Laura Poitras / The Guardian / Reuters / NTB scanpix szee95ee: Sveriges utenriksminister Carl Bildt reagerer kraftig på at Snowden får en pris fra stiftelsen Right Livelihood, ifølge SVT. Foto: Henrik Montgomery / TT / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den amerikanske varsleren Edward Snowden tildeles en hederspris fra den svenske stiftelsen Right Livelihood. Utenriksminister Carl Bildt stenger samtidig stiftelsen ute fra utenriksdepartementets lokaler.

Prisen som kalles den alternative nobelprisen, har i 18 år blitt kunngjort fra det svenske utenriksdepartementets presserom. Men ifølge SVT fikk stiftelsen tirsdag ettermiddag beskjed om at de i år må finne et annet sted å kunngjøre prisene fra.

Den offisielle forklaringen er presserommets nye sikkerhetsklassifisering. Men etter det SVT erfarer handler det om at utenriksminister Carl Bildt personlig har reagert kraftig på at Snowden får en av prisene.

Bekreftet prisvinneren

Prisen til Snowden skulle etter planen kunngjøres torsdag. Men etter meldingen om at Bildt hadde stengt ute Right Livelihood, lekket navnet på prisvinneren.

Stiftelsen bekrefter selv prisvinneren i en pressemelding onsdag ettermiddag. Snowden får prisen for «sitt mot og sin evne til å avsløre det uhørte omfanget av den statlig overvåkingen som krenker grunnleggende demokratiske prosesser og konstitusjonelle rettigheter», heter det i pressemeldingen.

Stiftelsen kommer til å finansiere juridisk støtte til varsleren, som USA ønsker pågrepet og utlevert.

Også sjefredaktør Alan Rusbridger i The Guardian, avisen som publiserte Snowdens avsløringer, får en hederspris fra stiftelsen.

– Sikkerhetshensyn

Det svenske utenriksdepartementet fastholder forklaringen om at det er sikkerhetshensyn som gjorde at kunngjøringen måtte flyttes.

– Siden 1. september har regjeringens lokaler vært betegnet som beskyttede objekter. Det betyr at de ikke på samme måte som tidligere kan benyttes til arrangementer, sier pressetalsmann Johan Tegel i svensk UD.

Carl Bildt tilbakeviser også påstandene om at han personlig har stengt Right Livelihood ute fra utenriksdepartementet. Han ønsker overfor SVT ikke å kommentere prisen til Snowden.

– Forstår hvordan UD tenker

Ole von Uexkull som representerer Right Livelihood-prisen, er imidlertid sikker på at valget av Snowden som prisvinner er årsaken.

– Jeg forstår selvfølgelig hvordan UD tenker, men når vinnerne kommer fra små og svake land har Sverige stått for verdier som demokrati og menneskerettigheter, sier Uexkull, som ikke mener Snowden er mer kontroversiell enn tidligere prisvinnere.

I tillegg til Snowden og Rusbridger får også den pakistanske menneskerettighetsaktivisten Asma Jahangir, srilankeren Basil Fernando og organisasjonen Asian Human Rights Comission, og den amerikanske klimaaktivisten Bill McKibben, priser fra Right Livelihood.

Prisene utdeles under en seremoni i det svenske parlamentet den 1. desember.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus