Meny

USA får med seg FN for å stanse «terror-reiser»

Statsminister Erna Solberg og utenriksminister Børge Brende på vei til åpningen av generalforsamlingen i FN. Foto: Pontus Höök / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USA ventes å få støtte i FNs sikkerhetsråd for tiltak i kampen mot fremmedkrigere. Blant grepene er blant annet grensekontroll og internasjonalt samarbeid.

Norge er blant landene som legger fram resolusjonen, sammen med blant andre USA.

– Vi mener at det som nå ligger i denne resolusjonen er offensivt og bra. Fremmedkrigere er i ferd med å bli et svært stort problem, sier utenriksminister Børge Brende (H) til NTB.

Møte fra onsdag kveld

USAs president Barack Obama leder selv møtet i Sikkerhetsrådet fra klokka 21 onsdag norsk tid.

Alle de faste medlemslandene har blitt enige om resolusjonsteksten. Den handler hovedsakelig om forpliktelser når det gjelder forebygging av rekruttering av fremmedkrigere, grensekontroll, kriminalisering av reiser og forsøk på reiser med terror som formål, samt et internasjonalt strafferettslig samarbeid.

– Det som nå skjer i Sikkerhetsrådet viser at verden tar dette med fremmedkrigere på alvor. En samlet verden står bak dette initiativet, sier Brende.

I tråd med norsk lov

Regjeringen har sammenlignet punktene i FN-resolusjonen med Justisdepartementets lovforslag som er på høring i Stortinget. Det omhandler nettopp kriminalisering av visse handlinger knyttet til fremmedkrigere. Dette lovforslaget dekker punktene i FN-resolusjonen, sier UD onsdag.

De delene av resolusjonen som er bindene for medlemslandene, er dekket av dagens lover, understreker statsminister Erna Solberg (H).

– Der er resolusjonen formulert annerledes enn norsk lov, men når vi har hatt vår gjennomgang av dette, så viser den at det som ligger av bindinger av norske myndigheter er innenfor det som er dagens lovverk i Norge, sier statsministeren til NTB.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus