Skilegenden Thomas Wassberg valgt som Sverigedemokrat

Skiløperen Thomas Wassberg er mot sin vilje valgt inn som varerepresentant i kommunestyret for Sverigedemokratene. Her er han avbildet i 2013 da han etter 33 år i tenkeboksen endelig godtok OL-gullet som han vant med ett hundredels sekund foran finske Juha Mieto. Foto: NTB scanpix
Skiløperen Thomas Wassberg er mot sin vilje valgt inn som varerepresentant i kommunestyret for Sverigedemokratene. Her er han avbildet i 2013 da han etter 33 år i tenkeboksen endelig godtok OL-gullet som han vant med ett hundredels sekund foran finske Juha Mieto. Foto: NTB scanpix

Mot sin vilje er den tidligere skistjernen Thomas Wassberg valgt inn på Sverigedemokratenes lister i hjemkommunen. – Demokratisk feil å ikke lytte på dem, sier han likevel om partiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På 70- og 80-tallet herjet Thomas Wassberg (58) i skisporet. Da han i OL 1980 slo finske Juha Mieto med ett hundredels sekund på 15-kilometer, ble han legendarisk.

Nå er han valgt inn i som vararepresentant i kommunestyret for Sverigedemokratene, mot sin vilje.

– Jeg har ikke tenkt å engasjere meg politisk, sier han til lokalavisen Östersundsposten.

– Må lytte til SD

Wassberg sier også at han ikke ble spurt på forhånd om å stille for partiet, og avviser også at han vil møte i kommunestyret i Berg, litt sør for Östersund.

I Sverige kan velgerne selv føre opp personer på kommunelistene, og det er slik Wassberg har blitt valgt i kommunen som har noe over 7000 innbyggere.

Det fremmedfiendtlige partiet Sverigedemokratene (SD) fikk 7,5 prosent av stemmene i Berg og ble med det kommunens fjerde største parti.

På spørsmål fra lokalavisen om han sympatiserer med partiets politikk svarerer han:

– Nej, inte direkt.

Samtidig sier ski-legenden at det er «demokratisk feil å ikke lytte til dem».

SD ble ved høstens riksdagsvalg Sveriges tredje største parti med om lag 13 prosent av stemmene på landsbasis.

– En guttestrek

Det mener han de to største partiene i Sverige - Socialdemokraterna og Moderaterna - nå gjør.

– Demokratiet er truet. Men så er det en annen sak om man støtter Sverigedemokraterna eller ikke. Men man må lytte til dem når de er så store som de er, sier Wassberg til Östersundposten.

Det utsagnet fra Wassberg blir rost av Ronny Karlsson, som er SDs distriksleder i Jämtland og Härjedalen.

– Man bør kunne snakke med oss, sier Karlsson til avisen Expressen.

Karlsson sier også at Wassbergs navn dukket opp på partiets lister ved forrige valg. Men siden 2010 har SD fått en voldsom vekst, og denne gangen havnet den høyt respekterte 58-åringen som vararepresentant.

En guttestrek, tror jeg, sier Karlsson om situasjonen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus