Fire spedbarn brannskadd på norske sykehus på to år

Artikkelen fortsetter under annonsen

36 pasienter har de to siste årene fått brannskader som følge av behandling på norske sykehus. Fire av pasientene var spedbarn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har ikke mottatt mange meldinger om dette, men konsekvensene kan være alvorlige og gi langtidsskader, sier seksjonsleder Øystein Flesland, leder av Meldeordningen til Forskning.no.

32 av meldingene om brannskader gjaldt voksne som ble varmet opp for å lindre smerter. Fire av meldingene handlet om spedbarn som hadde fått brannskade etter lokal oppvarming med rispose eller gummihanske fylt med varmt vann.

– Barna ble påført moderate til alvorlige skader, med fare for lokal celle- og vevsdød på huden, skade av sener eller infeksjoner, forteller Flesland.

Ifølge seksjonslederen er det en utbredt praksis ved norske sykehus å ta blodprøver fra hælen hos spedbarn, og at oppvarming av hælen på forhånd ser ut til være anbefalt både i Norge og internasjonalt.

Kunnskapssenteret oppfordrer nå sykehusene til å revurdere rutinene som gjelder lokal oppvarming av voksne pasienter, og foreslår nye for spedbarn.

Sykehus og andre spesialisthelsetjenester som oppdager at en pasient er eller kunne ha blitt skadd som følge av behandlingen, skal melde fra om dette til Kunnskapssenteret, som overtok meldesystemet fra Statens helsetilsyn i 2012.