Indisk romsonde i bane rundt Mars

En romsonde skutt opp av den indiske romfartsorganisasjonen like før årsskiftet, er nå på plass i bane rundt planeten Mars.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– I dag ble det skrevet historie. Vi har våget oss ut i det ukjente og har oppnådd noe nær umulig, sier Indias statsminister Narenda Modi.

Dermed lyktes India i sitt første forsøk på å nå den røde planeten. Både EU, Russland og USA trengte flere forsøk før de lyktes i å lande på mars eller sende romsonder i baner rundt planeten.

Les også: Amerikansk romsonde i bane rundt Mars

Indias Mars-eventyr har en prislapp på 74 millioner dollar, langt mindre enn hva USA har brukt på å få sin siste romsonde i bane rundt planeten.

– Jeg har sagt det tidligere også. Beløpet våre forskere har brukt på denne ekspedisjonen, er mindre enn hva det koster å lage en Hollywood-film, sier Modi.

Romfartsfilmen «Gravity» kostet eksempelvis rundt 100 millioner dollar å lage, melder Ritzau.

Med romsonden Mars Orbiter i kretsløp rundt Mars, slutter India seg til USA, Russland og EU, som har enten landet på Mars eller har romsonder i bane rundt planeten.

Bakgrunn: India når Mars til uka

Den amerikanske romsonden Maven som ble skutt opp i fjor høst, var fremme i bane rundt Mars på mandag.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus