Krisesentre bryter opplysningsplikten

Barneminister Solveig Horne (Frp) vil ha full gjennomgang av rutinene etter varsling om at flere krisesentre bryter opplysningsplikten. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)
Barneminister Solveig Horne (Frp) vil ha full gjennomgang av rutinene etter varsling om at flere krisesentre bryter opplysningsplikten. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

I fjor ble 82 barn tatt med fra krisesentre tilbake til voldelige hjem, uten at barnevernet ble varslet. Barneminister Solveig Horne (Frp) mener det er uakseptabelt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 2013 ble 354 barn tatt med hjem til voldsutøvere etter opphold på krisesenter. For 82 av disse barna, nesten hvert fjerde barn, ble dette ikke meldt til barnevernet, ifølge statistikk Sentio Research har laget på oppdrag fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir).

– Dette er et brudd på opplysningsplikten krisesentrene har overfor barnevernet. Det er alvorlig at så mange barn ikke får hjelp i en slik vanskelig situasjon, sier direktør Mari Trommald i Bufdir i en pressemelding.

– Må melde

Leder Tove Smaadahl for Krisesentersekretariatet sier til NRK at hun tror at en del sentre kvier seg for å melde fra fordi de er redde for at kvinner ikke vil ta kontakt om de vet at barnevernet vil bli involvert.

Barneminister Solveig Horne (Frp) understreker at ansatte ved krisesentrene må melde fra dersom barn blir tatt med tilbake til voldelige hjem.

– Barn som opplever vold i hjemmet, er også utsatt for vold, fremhever hun.

I fjor bodde 1.746 barn på krisesenter. Litt over halvparten var under fem år.

Ønsker mer

Leder Janne Olise Raanes for Redd Barnas norgesarbeid mener at det er viktig at det meldes fra til barnevernet, men poengterer at volden kan fortsette selv om barnevernet blir varslet.

– Barn har i dag altfor svakt rettsvern i barnevernloven. Foreldre må samtykke når barnevernet ønsker gå inn med hjelpetiltak i situasjoner som ikke anses som alvorlige nok til å bruke tvang. Vi trenger en lov som sier at det eneste som skal vektlegges, er barnets beste, mener hun.

Det pågår en evaluering av kommunenes implementering av krisesenterloven som skal foreligge høsten 2014.

Personvernpolicy