Norge dobler støtten til afghanske kvinner

Utenriksminister Børge Brende sier Norge vil øke støtten til arbeidet for kvinners rettigheter i Afghanistan.
Foto: Frode Overland Andersen/ UD / NTB scanpix
Utenriksminister Børge Brende sier Norge vil øke støtten til arbeidet for kvinners rettigheter i Afghanistan. Foto: Frode Overland Andersen/ UD / NTB scanpix

Norge vil gi nærmere 90 millioner til FN for å styrke arbeidet for kvinners rettigheter i Afghanistan.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg er bekymret over tegn som tyder på at det man har oppnådd, kan reverseres, sier utenriksminister Børge Brende til NTB, med henvisning til situasjonen i landet.

Derfor vil regjeringen nå la en større del av den norske bistanden til Afghanistan gå til kampen for kvinners rettigheter. 85,5 millioner kroner skal gis til FNs kvinneorganisasjon over de neste tre årene.

Trusler

Utviklingen for kvinner i Afghanistan har vært positiv det siste tiåret. I dag går 40 prosent av afghanske jenter på skole. I 2001 var tallet nesten null. Brende er allikevel tydelig på at det fortsatt er en lang vei å gå.

– Vi ser at jenter blir truet hver dag på vei til skolen. Kvinner som er i viktige posisjoner, blir utsatt for trusler og potensiell terror, sier han.

Nå legger han press på Afghanistans påtroppende president Ashraf Ghani for at framgangen man har sett ikke skal stoppe opp.

– Han må sende et sterkt signal som ny president, om at han ikke vil reversere reformene, men heller ta tak i nye og sikre kvinners rettigheter, sier Brende til NTB.

Norsk kvinnekonferanse

Norge skal også arrangere en konferanse om afghanske kvinners rettigheter 23. november i år, i Oslo.

– Formålet er å både oppmuntre og stimulere til at flere land setter kvinners og jenters rettigheter i Afghanistan fremst, forklarer Brende. Dagen etter Oslo-konferansen begynner et giverlandsmøte i London.

Tirsdag møtte utenriksminister Børge Brende den afghanske visestatsministeren for kvinner og det amerikanske bistandsdirektoratet (USAID) i New York.

USAID vil bruke 1,3 milliarder kroner for å styrke kvinners rettigheter i Afghanistan de neste fem årene. (©NTB)