– Nattens angrep er bare begynnelsen

USAs president Barack Obama kommer ikke til å tolerere at terrorister som truer amerikanere, søker tilflukt noe sted i verden. Bildet over er fra nattens luftangrep. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / NTB scanpix
USAs president Barack Obama kommer ikke til å tolerere at terrorister som truer amerikanere, søker tilflukt noe sted i verden. Bildet over er fra nattens luftangrep. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / NTB scanpix

President Barack Obama framhever hjelpen fra fem arabiske nasjoner i luftkrigen mot opprørsgruppen IS. Angrepene ble utvidet til å omfatte Syria tirsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I natt gikk USA og flere arabiske land til angrep mot Den islamske staten i Syria.

– Koalisjonens styrke viser at Amerika ikke er alene i kampen mot IS, sa Obama i en kort tale i rosehagen utenfor Det hvite hus tirsdag.

Saudi-Arabia, De forente arabiske emirater, Jordan, Bahrain og Qatar bidro i luftangrepene mot Den islamske statens (IS) stillinger i Syria tirsdag, bekrefter presidenten.

– USA vil handle som en del av en bred koalisjon, og det er akkurat hva vi har gjort. Vi er stolte av å stå skulder til skulder med disse nasjonene, sa Obama.

Arbeidet med å bygge opp en bred koalisjon i kampen mot IS fortsetter der, sa presidenten. Obama gjentok at over 40 nasjoner har tilbudt sin hjelp til USAs kamp mot ekstremistene som har erobret store deler av Irak og Syria.

– Bare begynnelsen

USA kommer til å gjøre alt som trengs for å nedkjempe IS, fastslo han før han satte kursen mot FNs hovedforsamling i New York.

Kontreadmiral John Kirkby fortalte på en pressekonferanse tirsdag at angrepet ikke blir det siste.

LUFTANGREP: Tirsdag snakket den amerikanske presidenten Barack Obama amerikanske om luftangrep mot Den islamske staten (IS) i Syria. Foto: Epa/NTB scanpixLUFTANGREP: Tirsdag snakket den amerikanske presidenten Barack Obama amerikanske om luftangrep mot Den islamske staten (IS) i Syria. Foto: Epa/NTB scanpix

– Jeg kan fortelle deg at nattens angrep bare er begynnelsen, sa han.

Minst 120 væpnede jihadister, blant dem mange ikke-syrere, skal ha blitt drept i angrepene.

– Planla terroraksjon

Luftangrepene i Syria skjedde i tre omganger. Den første angrepsbølgen startet tidlig tirsdag og var i hovedsakelig rettet mot den hittil ukjente ekstremistgruppa Khorasan, som angivelig består av al-Qaida-veteraner.

– Etterretningsrapporter tydet på at Khorasan-gruppen var i siste fase av å planlegge å gjennomføre et større angrep mot vestlige mål, muligens i USA, sier Pentagons talsmann generalløytnant William C. Mayville.

Mer enn 40 Tomahawk-raketter ble avfyrt mot østlige og nordlige områder, de fleste av dem rettet mot gruppens treningsleire og fabrikker.

Angrepene mot denne gruppen skjedde tidlig tirsdag og var atskilt fra bølgen av angrep USA med støtte fra fem arabiske land gjennomførte mot Den islamske staten (IS).

Norge var ikke varslet

I den andre runden med gjennomførte jagerfly, bombefly og droner angrep mot IS' hovedkvarter, treningsleirer og kjøretøy nord i Syria. Den siste runden med luftangrep rettet seg mot IS-mål øst i Syria.

Allierte arabiske land deltok i både den andre og tredje omgangen med angrep, hovedsakelig i den siste runden, opplyser Mayville.

– Vi kjenner ikke til detaljene og omstendighetene rundt den USA-ledede flyoperasjonen inn i Syria. Det er noe som de landene må redegjøre for, sa Brende til norsk presse i New York, der han deltar på FNs hovedforsamling.

Personvernpolicy