Solberg: – Viktig skritt mot klimaavtale

Statsminister Erna Solberg under presentasjonen av rapporten The New Climate Economy om klimatiltak og økonomisk vekst i Oslo forrige uke. Foto: Jon Olav Nesvold (NTB scanpix)
Statsminister Erna Solberg under presentasjonen av rapporten The New Climate Economy om klimatiltak og økonomisk vekst i Oslo forrige uke. Foto: Jon Olav Nesvold (NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tallrike regionale og nasjonale klimatiltak gjør det lettere å enes om en ny internasjonal avtale om utslippskutt, mener statsminister Erna Solberg (H).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Klimatoppmøtet i New York:
  • Tirsdag deltar over 120 stats- og regjeringssjefer på klimatoppmøtet i New York, blant dem Norges statsminister Erna Solberg (H) og USAs president Barack Obama.
  • Norge er ett av flere land som i forbindelse med toppmøtet signerer en avtale om å redusere utslippene av kortlivede klimagasser som metan.
  • Møtet må ikke forveksles med FNs årlige klimakonferanse, som i år vil bli holdt i Perus hovedstad Lima i desember.
  • Toppmøtet regnes som et viktig skritt frem mot en ny klimaavtale som etter planen skal komme i havn i Paris neste år.

Hun deltar tirsdag på klimatoppmøtet i New York sammen med over 120 andre stats- og regjeringssjefer.

– Møtet er et veldig viktig steg på veien for å skape samling rundt de viktigste grepene vi må ta fremover, sier Solberg til NTB.

Selv om det så langt ikke er blitt enighet om en effektiv internasjonal klimaavtale, har mange land og regioner satt i verk tiltak på egen hånd. Solberg mener slike tiltak gjør det mulig å bygge klimapolitikken nedenfra og opp.

– De gjør det lettere å oppnå en internasjonal avtale, understreker hun.

Les også: – Klimautslippene er ute av kontroll

Største noensinne

New York-møtet er det største klimatoppmøtet noensinne, målt etter antall stats- og regjeringssjefer som deltar.

Selv om det neppe kommer mange løfter om omfattende nye tiltak i New York, regnes toppmøtet som et viktig skritt frem mot en ny klimaavtale som etter planen skal komme i havn i Paris neste år.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg håper møtet vil sende noen tydelige signaler frem mot Paris, sier Solberg, som ikke venter noe gjennombrudd i denne omgang.

Mens USAs president Barack Obama vil være til stede i New York, har den kinesiske presidenten Xi Jinping meldt avbud. Verdens største utslippsnasjon sender i stedet visestatsminister Zhang Gaoli til toppmøtet.

Les også: Raskere smelting på Grønland og i Antarktis

Heller ikke India eller Russland sender sine øverste politiske ledere til New York, noe som har vakt bekymring for hva det er mulig å oppnå på toppmøtet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Man har ikke forventninger om at det vil skje noe i New York som umiddelbart vil skape enighet i de internasjonale klimaforhandlingene, understreker forskningsleder Guri Bang ved forskningssenteret CICERO i Oslo.

– Voldsom interesse

Bang tror likevel det er positivt at såpass mange stats- og regjeringssjefer har takket ja til New York-invitasjonen fra FNs generalsekretær Ban Ki-moon.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er viktig for å vise at man tar problemet på alvor og at det er satt på dagsordenen igjen, sier hun til NTB.

Les også: Forslag om CO2-kutt på 30 prosent i USA

Over 300.000 mennesker deltok i den store klimamarsjen i New York søndag, ifølge arrangørene. Det samlede antallet demonstranter over hele verden skal ha vært om lag 600.000.

– I USA er det en voldsom interesse og voksende bevissthet. Folk vet at dette er reelt nå, og ikke noe som vil skje om 30 år eller bare angå Bangladesh, sier Alden Meyer fra gruppa Union of Concerned Scientists til nyhetsbyrået AFP.

Han tror tørkeperioder, skogbranner, stormer og annet ekstremvær har gjort flere amerikanere bekymret for klimaendringene.

Utslippene øker

Selv om bevisstheten ser ut til å øke og mange nasjonale tiltak er innført, fortsetter klimautslippene å øke. I fjor var utslippene per person for første gang større i Kina enn i EU, ifølge nye tall fra Global Carbon Project.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I forkant av toppmøtet har 73 land og over tusen selskaper skrevet under på opprop som tar til orde for at det settes priser på klimautslipp. Mange næringslivsledere er til stede i New York, hvor det er håp om å trekke nye aktører inn i kampen mot klimaendringene.

Les også: Obama vil ha raskere tempo i klimakampen

Regjeringen i Norge vil gi 200 millioner kroner til Det grønne fondet, som skal finansiere klimatiltak i fattige land. I New York skal Norge også undertegne en avtale om kutt i utslippene av såkalte kortlivede klimagasser.

I tillegg til Solberg er utenriksminister Børge Brende (H) og klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) til stede i New York tirsdag.