Meny

Eriksson trosser motstand mot midlertidig ansatte

Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) vil myke opp reglene for midlertidig ansettelse. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politisk streik og iherdig motstand fra fagbevegelsen til tross, arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) holder på sitt: Det skal bli lettere å ansette folk midlertidig.

– Det vil bli endringer i arbeidsmiljøloven, men fast ansettelse skal fortsatt være hovedregelen i norsk arbeidsliv, sier Eriksson – to dager før høringsfristen utløper.

Han understreker at det ikke vil bli fritt frem for arbeidsgiverne.

– Det skal ikke være adgang til å ansette samme arbeidstaker flere ganger etter hverandre. Det blir ikke mulig å erstatte arbeidstakere med en annen midlertidig ansatt, og vi ønsker også å innføre karanteneperioder for bedriftene, sier statsråden.

I karanteneperioden vil det ikke være mulig å inngå ny avtale om midlertidig ansettelse for utførelse av samme oppgaver – verken med samme eller en annen arbeidstaker.

Les også: Regjeringen åpner for dårligere vikarlønn

Steile fronter

I en kronikk i VG bruker Eriksson Cardiffs og landslagets Mats Møller Dæhli som eksempel:

– Sjansen er større for å få fast plass på laget om du først får noen innhopp som innbytter, skriver arbeidsministeren.

Fotballanalogien slår ikke an hos LO-nestleder Tor-Arne Solbakken som mener den er «hinsides seriøsitet». Ap-leder Jonas Gahr Støre er heller ikke imponert.

– Eriksson skyter over mål. Mats Møller Dæhli har kontrakt med klubben sin før han slipper innpå. Slik Eriksson skriver, virker det som han tas inn fra gata, får prøve seg i 20 minutter og sendes ut igjen. Bildet stemmer ikke med det han foreslår, sier Støre.

LO foreslår å utvide prøvetiden for nyansatte fra seks til ni måneder i et forsøk på å komme regjeringens forslag om økt adgang til bruk av midlertidige ansatte i møte.

Men det er lite aktuelt, fastslår Eriksson overfor VG.

– Det er å sammenligne epler og pærer. I prøvetiden er du fast ansatt, og det er helt andre vilkår for å si opp noen enn hvis du er midlertidig, sier han.

Les også: Eriksson trosser motstand mot aktivitetsplikt

Politisk streik

Anført av de lokale LO-foreningene i flere større norske byer, gikk en rekke klubber og fagforeninger til politisk streik tirsdag.

– Forslagene er et angrep på retten til fast ansettelse og en regulert arbeidstid. Dette er krav som har vært en del av fagbevegelsen i mer enn 100 år, sier leder Roy Pedersen i LO i Oslo til NTB.

Fremskrittspartiets Erlend Wiborg reagerer negativt på LOs fremferd.

– Regjeringen ønsker et fleksibelt rammeverk som skal få unge, minoriteter, utviklingshemmende og andre inn i arbeidslivet. Dette skal LO nå demonstrere mot, sier Wiborg og snur på flisa:

– Hvorfor demonstrerer ikke LO mot at folk hver dag får nei fra arbeidsgiver og må leve passivt på trygd fremfor å gjøre noe meningsfylt?

Helheten i forslagene rokker ved kjernen av den norske samfunnsmodellen, mener LO.

– De styrker sjefens makt på bekostning av de ansatte. Beslutningsmyndigheten overføres fra tillitsvalgte og fagforeninger til den enkelte arbeidstaker. Alle vet hvor vanskelig det kan være å stå imot sjefen når du er alene, sier LO-nestleder Tor-Arne Solbakken.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus