WHO: Antall ebolasmittede kan tredobles

En sansk prest ble mandag fraktet tilbake til Spania etter at han er en av mange som er smittet i Sierra Leone. Foto: Det spanske forsvarsdepartementet (AP Photo)
En sansk prest ble mandag fraktet tilbake til Spania etter at han er en av mange som er smittet i Sierra Leone. Foto: Det spanske forsvarsdepartementet (AP Photo)

Antallet ebolasmittede i Vest-Afrika vil tredobles til 20.000 innen begynnelsen av november dersom ikke drastiske mottiltak gjennomføres, advarer WHO.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om ebola:
  • Blødningsfeberen ebola skyldes flere typer ebolavirus som tilhører filoviridae-familien. Viruset har sin opprinnelse i det sentrale Afrika.
  • Smitten overføres ved direkte kontakt med syke personers blod og andre kroppsvæsker.
  • Symptomer på ebola er plutselig høy feber, kraftige magesmerter, hodepine og smerter i muskler, oppkast og diaré. Pasientene blir også fort dehydrert. Etter hvert svekkes nyre- og leverfunksjonen, og indre og ytre blødninger oppstår.
  • Sykdommen har høy dødelighet, mellom 40 og 90 prosent, alt etter hvilket virus den syke er smittet av.
  • Ebolavirus kan smitte fra dyr til mennesker.
  • Ebolaepidemien har krevd over 2.800 menneskeliv, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO). De vestafrikanske landene Liberia, Sierra Leone og Guinea er hardt rammet. Nigeria og Senegal har man i stor grad stanset spredningen. Et separat ebolautbrudd er påvist i Kongo.

(Kilde: NTB)

– Hvis vi ikke får stanset denne epidemien veldig snart, vil den gå fra å være en tragedie til en katastrofe, sier Christopher Dye, strategisk leder i Verdens helseorganisasjon (WHO). Tirsdag la organisasjonen frem en ny studie med dystre utsikter for spredningen av det dødelige viruset.

– Dersom ikke drastiske mottiltak gjennomføres, kommer antallet smittede og døde til å stige fra hundrevis til tusenvis i uken de neste månedene, heter det i en uttalelse WHO tirsdag.

Les også: Norge har inngått ebola-avtale

Permanent smitte

Ebolautbruddet i Vest-Afrika har allerede krevd over 2.800 menneskeliv, og mer enn 5.800 andre er smittet.

Men WHO-studien, som ble publisert i New England Journal of Medicine tirsdag, anslår at innen 2. november vil antallet ebolatilfeller i Guinea være nærmere 6.000. I Liberia og Sierra Leone vil antallet være nærmere 10.000 og minst 5.000. I Sierra Leone opphevet de nylig det tre dager lange portforbudet som ble innført for å lete etter ebolaofre.

– Dette er relativt beskjedne beregninger. Med mindre noe snart blir gjort, kan vi snakke om flere hundre tusen tilfeller i begynnelsen av januar, sier Dye.

Han understreker at hvis man ikke snart klarer å få kontroll over ebolautbruddet, så kan spredningen i verste fall fortsette i flere år.

– Frykten er at ebolaviruset etter hvert blir permanent til stede blant befolkningen i Vest-Afrika, sier han.

Les også: – 2.630 mennesker har dødd av ebola

Krisemøte i FN

FN holdt nylig krisemøte om viruset, der Sikkerhetsrådet kalte ebolautbruddet en trussel mot internasjonal fred og sikkerhet. En ny plan i kampen mot det dødelige viruset skal iverksettes i slutten av september, ifølge FNs generalsekretær Ban Ki-moon.

Onsdag forrige uke kunngjorde utenriksminister Børge Brende at Norge tredobler støtten til ebola-kampen og gir 60 millioner kroner til å bekjempe epidemien i Vest-Afrika.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus