Brende tar til orde for å lette Gaza-blokaden

Utenriksminister Børge Brende tok mandag til orde for lettelser i den israelske blokaden av Gazastripen da han sammen med FNs generalsekretær Ban Ki-moon åpnet møtet i giverlandsgruppa for palestinerne i FN i New York. Foto: Pontus Höök / NTB scanpix
Utenriksminister Børge Brende tok mandag til orde for lettelser i den israelske blokaden av Gazastripen da han sammen med FNs generalsekretær Ban Ki-moon åpnet møtet i giverlandsgruppa for palestinerne i FN i New York. Foto: Pontus Höök / NTB scanpix

Utenriksminister Børge Brende (H) åpnet giverlandsmøtet for palestinerne i FN mandag med sterkt å oppfordre Israel til å lette på blokaden av Gazastripen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Brende innledet møtet med å si at et stabilt Palestina vil være i Israels interesse. Alternativet er økt radikalisering og usikkerhet, sa han.

– Israel vil aldri oppleve sikkerhet gjennom stadig å undergrave mulighetene for å utvikle den palestinske staten. Og bosetningspolitikken fører unektelig til økt motstand og radikalisering – ikke bare på Vestbredden. Gaza kan ikke holdes isolert. Prosjektet med å bygge en palestinsk stat vil aldri lykkes uten en forening av Gaza og Vestbredden, politisk, økonomisk og sikkerhetsmessig, sa Brende.

Les også: Brende besøker et Gaza i ruiner

Bruk vinduet

Brende leder giverlandsmøtet i FN-bygningen, der også USAs utenriksminister John Kerry deltar sammen med FNs generalsekretær Ban Ki-moon, EUs utenrikssjef Cathrine Ashton og Tony Blair som representant for Midtøsten-kvartetten.

Brende oppfordret både palestinske og israelske ledere til å bruke tiden fram mot giverlandskonferansen i Egypts hovedstad Kairo 12. oktober godt.

– Bruk dette vinduet. Det er en mulighet ingen av oss har råd til å miste, sa Brende.

Ond sirkel

Ban Ki-moon manet begge parter i konflikten til å slutte fred.

– Det kan ikke fortsette på denne måten, med å bygge opp, ødelegge, bygge opp, ødelegge og bygge opp igjen. Denne sirkelen må brytes. Når det bygges opp igjen denne gangen, må det ikke følges av nye ødeleggelser. Hvorfor skulle vi ellers fortsette å bidra til gjenoppbygging, sa FNs generalsekretær ved åpningen av giverlandsmøtet.

Personvernpolicy