Meny

– Mulig å elektrifisere Utsirahøyden innen 2022

Tord Lien er fornøyd med rapporten. Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oljedirektoratet sier det er mulig å drive hele Utsirahøyden med kraft fra land fra 2022, men advarer mot å kreve en løsning for alle fire felt fra første dag.
Fakta om Utsirahøyden

* Utsirahøyden er en geologisk høydeformasjon på havbunnen, om lag 20 mil vest for Rogaland.

* Det er fire felt og tre operatører i området. Statoil er operatør for Gina Krog og Johan Sverdrup, som er det største av feltene. Lundin er operatør for Edvard Grieg-utbyggingen og DNO for Ivar Aasen.

* Det er anslått at elektrifisering vil gi utslippsreduksjoner på godt over 1 million tonn CO2 i året, noe som tilsvarer de samlede utslippene fra en halv million biler.

– Jeg er glad for konklusjonen i denne rapporten, og jeg håper også at Stortinget vil være fornøyd. Oljedirektoratets faglige vurdering er at det er mulig å elektrifisere Utsirahøyden i tråd med Stortingets intensjon, sier olje- og energiminister Tord Lien (Frp) til NTB

Oljedirektoratets vurdering av krav om kraft fra land til Utsirahøyden ble levert mandag. Konklusjonen er at det lar seg gjøre å forsyne alle de fire feltene på Utsirahøyden med kraft fra land innen 2022.

Det store Sverdrup-feltet skal driftes med kraft fra land fra oppstarten i 2019. Men ifølge Oljedirektoratet vil et krav om elektrifisering også for de tre mindre feltene fra samme tidspunkt, innebære en «betydelig risiko for forsinkelse av første byggetrinn».

– Det er viktig for meg å unngå forsinkelse av første byggetrinn. Oljedirektoratets faglige vurdering gir ikke grunnlag for et annet utbyggingskonsept for dette byggetrinnet enn det selskapene nå arbeider med. Det er også i tråd med Stortingets intensjon, sier Lien til NTB.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus