– Mulig å elektrifisere Utsirahøyden innen 2022

Tord Lien er fornøyd med rapporten. Foto: NTB scanpix
Tord Lien er fornøyd med rapporten. Foto: NTB scanpix

Oljedirektoratet sier det er mulig å drive hele Utsirahøyden med kraft fra land fra 2022, men advarer mot å kreve en løsning for alle fire felt fra første dag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om Utsirahøyden

* Utsirahøyden er en geologisk høydeformasjon på havbunnen, om lag 20 mil vest for Rogaland.

* Det er fire felt og tre operatører i området. Statoil er operatør for Gina Krog og Johan Sverdrup, som er det største av feltene. Lundin er operatør for Edvard Grieg-utbyggingen og DNO for Ivar Aasen.

* Det er anslått at elektrifisering vil gi utslippsreduksjoner på godt over 1 million tonn CO2 i året, noe som tilsvarer de samlede utslippene fra en halv million biler.

– Jeg er glad for konklusjonen i denne rapporten, og jeg håper også at Stortinget vil være fornøyd. Oljedirektoratets faglige vurdering er at det er mulig å elektrifisere Utsirahøyden i tråd med Stortingets intensjon, sier olje- og energiminister Tord Lien (Frp) til NTB

Oljedirektoratets vurdering av krav om kraft fra land til Utsirahøyden ble levert mandag. Konklusjonen er at det lar seg gjøre å forsyne alle de fire feltene på Utsirahøyden med kraft fra land innen 2022.

Det store Sverdrup-feltet skal driftes med kraft fra land fra oppstarten i 2019. Men ifølge Oljedirektoratet vil et krav om elektrifisering også for de tre mindre feltene fra samme tidspunkt, innebære en «betydelig risiko for forsinkelse av første byggetrinn».

– Det er viktig for meg å unngå forsinkelse av første byggetrinn. Oljedirektoratets faglige vurdering gir ikke grunnlag for et annet utbyggingskonsept for dette byggetrinnet enn det selskapene nå arbeider med. Det er også i tråd med Stortingets intensjon, sier Lien til NTB.

Personvernpolicy