CNN: – Fem pågrepet etter mistanke om terrorplaner

Fem personer, blant dem et nederlandsk ektepar, er pågrepet forskjellige steder i Europa etter mistanke om at de planla terror.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Belgisk, nederlandsk og tyrkisk politi har i lang tid overvåket personer som de mistenker er del av en terrorcelle i Europa med tilknytning til ekstremister i Syria.

– Forbindelsene til grupper i Syria har vært krevende å finne, men de peker mot Den islamske staten (IS), sier en belgisk etterretningskilde til CNN.

Det nederlandske ekteparet ble pågrepet 6. august på flyplassen i Brussel, da de kom tilbake fra en to-tredagers tur til Tyrkia. De tre andre ble pågrepet i henholdsvis Belgia, Nederland og Tyrkia.

Alle fem er av tyrkisk herkomst.

Fant våpen

Myndighetene slo til da det ble klart at den antatte terrorcellen hadde skaffet seg skytevåpen. Våpnene ble beslaglagt i en razzia samme dag som pågripelsene fant sted.

– Det var selvsagt svært bekymringsfullt da vi oppdaget våpnene. Vi var redde for at de planla et angrep her i Belgia, men vi vet ennå ikke, sier en kilde til CNN.

Nederlandsk radio og TV meldte i helgen at den angivelige terrorcellen hadde planer om å utføre et angrep mot EU-kommisjonen.

Mandag avkrefter en talsmann for kommisjonen disse opplysningene.

– Vi kontaktet belgiske myndigheter for en avklaring, og de bekrefter at de ikke er kjent med en spesifikk trussel mot kommisjonen, sier talsmannen til nyhetsbyrået Ritzau.

400 Syria-farere

Overalt i Europa, og særlig i Belgia, er det for tiden stor bekymring for den trusselen personer som har kjempet for IS i Syria og Irak utgjør når de kommer hjem.

Så mange som 400 belgiere antas å ha reist til Syria for å kjempe med grupper som bekjenner seg til en ytterliggående islamistisk ideologi. 90 av dem skal ha kommet hjem igjen, og politiet antar at 10 prosent har planer om å gjennomføre angrep.

Angrepet på Det jødiske museum i Brussel førte til at fire personer ble skutt og drept. En tidligere Syria-kriger er pågrepet og siktet for drapene.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus