– Klimautslippene er ute av kontroll

En demonstrant i den store klimamarsjen i New York søndag. Foto: Reuters

Utslippene av klimagassen CO2 fortsatte å øke i fjor. For første gang var utslippene per person høyere i Kina enn i EU.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge nye tall fra Global Carbon Project (GCP) var økningen fra forbrenning av fossilt brensel og sementproduksjon på 2,3 prosent i fjor.

Veksten var litt mindre enn den har pleid å være dette tiåret. Årsaken er trolig litt lavere økonomisk vekst i Kina. Men i år ligger det an til en «normal» utslippsvekst på 2,5 prosent.

– Gitt dagens politikk er vi nå sikre på at verden blir varmere enn to grader. De sterke utslippsreduserende tiltakene som skal til for å unngå dette, eksisterer kun i teorien og i forskernes modeller, sier Glen Peters ved forskningsinstituttet CICERO i Oslo, som har deltatt i arbeidet med de nye utslippstallene.

Tirsdag samle over 120 stats- og regjeringssjefer til toppmøte i New York for å diskutere kampen mot klimaendringene. Statsminister Erna Solberg (H) er en av deltakerne på møtet.

Les også: Derfor øker CO2-utslippene på norsk sokkel

Trenger kraftige kutt

Økningen i CO2-utslippene betyr at det blir stadig mindre igjen av den anslåtte «kvoten» klimagasser menneskeheten kan slippe ut hvis vi skal unngå global oppvarming på mer enn 2 grader.

Kraftigere oppvarming enn dette kan få katastrofale konsekvenser mange steder på kloden. Fortsetter vi som i dag, vil hele «kvoten» vært brukt opp om 30 år.

– Globalt må vi redusere utslippene med minst fem prosent per år og vedvarende for å holde oss innenfor kvoten, enkelte land enda mer. Slike utslippskutt har aldri forekommet før, utenom i alvorlige økonomiske kriser, sier Peters i en uttalelse.

I løpet av fjoråret ble til sammen 36 milliarder tonn CO2 sluppet ut, ifølge den nye utslippsrapporten, som GCP kaller et karbonbudsjett.

– Årets budsjett er en imponerende sammenstilling av data fra en rekke kilder, som med all tydelighet viser at de globale utslippene er mer eller mindre ute av kontroll, sier førsteamanuensis Are Olsen ved Universitetet i Bergen, som også har bidratt i arbeidet med de nye tallene.

Les også: Nye plageånder på vei til et varmere Norge

– Må bli liggende i bakken

2013 var det første året hvor utslippene per person var høyere i Kina enn i EU, ifølge nyhetsbyrået Reuters. Kina inntok posisjonen som verdens «klimaversting» i 2006, og nå har landet større utslipp enn USA og EU til sammen.

En viktig årsak til økningen er Kinas enorme produksjon av industrivarer som eksporteres til resten av verden.

Mens de kinesiske CO2-utslippene vokste med 4,2 prosent i fjor, var økningen i USA og India på henholdsvis 2,9 og 5,1 prosent. I EU sank utslippene med 1,8 prosent.

Skal 2-gradersmålet nås, anslår forskerne at to tredeler av de påviste forekomstene av fossilt brensel må bli liggende i bakken.

Les også: Her er det «snilleste» landet

Ap-leder Jonas Gahr Støre holdt i sommer en tale hvor han henviste til denne brøken og antydet at noe av oljen i Nordsjøen kunne bli liggende under havbunnen. Etter sterke reaksjoner fra blant annet LO forsikret imidlertid Støre at han ønsker høy aktivitet på norsk sokkel.

Personvernpolicy