Medlemsrush til skotske partier

En tilhenger av «ja»-bevegelsen i Skottland vifter med det skotske flagget etter folkeavstemningen om uavhengighet. Men selv om ja-siden tapte, har ja-partiene fått mange nye medlemmer. Foto: Reuters
En tilhenger av «ja»-bevegelsen i Skottland vifter med det skotske flagget etter folkeavstemningen om uavhengighet. Men selv om ja-siden tapte, har ja-partiene fått mange nye medlemmer. Foto: Reuters

Skotske partier som er for selvstendighet, melder om rekordøkning av nye medlemmer i løpet av de siste dagene, til tross for at skottene sa nei til løsrivelse forrige uke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I løpet av de første 75 timene etter torsdagens folkeavstemning meldte over 11.000 personer seg inn i Scotland National Party (SNP), det største partiet i Skottland, noe som førte til at partiets dataservere fikk problemer.

På torsdag, dagen da folkeavstemningen ble holdt, hadde partiet 25.600 registrerte medlemmer. Partiet har dermed økt medlemsmassen med nesten en tredel i dagene etterpå.

Les også: Slik skal Skottland få økt selvstyre

Sosiale medier

SNP-leder Alex Salmond kunngjorde at han trekker seg som partileder etter at 55 prosent av velgerne stemte nei til løsrivelse fra Storbritannia.

Men selv om statsminister David Cameron slo fast at uavhengighetsspørsmålet nå er avgjort for flere generasjoner fremover, har tilhengerne av løsrivelse fortsatt kampanjen på sosiale medier.

– Etter 15 år som lokalpolitiker for Labour, har jeg i dag meldt meg inn i SNP, skriver blant annet John Baillie på Twitter.

– På fredag var jeg sint, i går var jeg bare trist, i dag har jeg meldt meg inn i SNP, skriver profilen @Kles450 på Twitter.

Les også: Folkeavstemningen i Skottland utløser store endringer for England

Stort engasjement

Men det er ikke bare SNP som opplever medlemsøkning. Partiet Scottish Green Party, også det for uavhengighet, opplyser at de har fått over 2.000 nye medlemmer siden torsdag.

Folkeavstemningen var preget av et voldsomt politiske engasjement i Skottland, og valgdeltakelsen var i snitt 84,5 prosent, og over 90 prosent i enkelte områder.

Det er ny rekord i Storbritannia.

Personvernpolicy