Handke fra pipekonsert til rungende applaus

Prisvinner Peter Handke lot seg ikke synlig berøre av demonstrantene som pep og buet da han ankom Nationaltheatret før utdelingen av den internasjonale Ibsenprisen søndag.
Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix.
Prisvinner Peter Handke lot seg ikke synlig berøre av demonstrantene som pep og buet da han ankom Nationaltheatret før utdelingen av den internasjonale Ibsenprisen søndag. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix.

Utenfor Nationaltheatret ventet demonstranter med høylytt buing da den omstridte dramatikeren Peter Handke kom for å ta imot årets Ibsenpris søndag. Inne i salen ga applausen gjenklang.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bosniere og albanere i Norge hadde tatt initiativ til demonstrasjonen utenfor teateret. De er opprørt over at prisen går til en mann de ser som en venn av Slobodan Milosevic og en apologet for serberne under Balkan-krigene.

– Dette er en pris som støtter nasjonalistene. Det er stikk i strid med historien og urettferdig, sier Nuhi Peci, som leder den albanske Diaspora Prosjekt Gruppen.

– Dette er amatørmessig av juryen, som ikke har tatt høyde for de politiske konsekvensene, sier Peci til NTB og legger til at kunsten – eller kunstneren – ikke er hevet over politikken.

Ville møte demonstrantene

Hovedpersonen selv lot seg ikke affisere av oppstyret rundt ham. Han hadde selv insistert på at han ikke ville bli smuglet inn en sidedør, men gå forbi demonstrantene. Han stoppet også og hørte på kravet om at han måtte levere tilbake prisen, slik blant annet Peci ønsker.

Det hadde Handke tydeligvis ingen planer om, men nøyaktig hva han svarte var ikke mulig å få med seg på grunn av de mange tilropene. Men så trengte han heller ikke å si noe. Hans blotte tilstedeværelse så ut til å være provokasjon nok, og det ble neppe bedre av at han smilte til dem som taktfast ropte «Fascist! Fascist!».

Demonstrantenes plakater levnet heller ingen tvil om hva de fremmøtte mente: «Ibsengrisen 2014» og «Folkemordfornekter» var blant parolene.

– Gud velsigne dem

Vel inne i teaterets vestibyle ble han spurt om han hadde et svar.

– Mitt svar? Gud velsigne dem. Gud velsigne dem, sa han før han henvendte seg til de fremmøtte journalistene og la til: – At noen kaller meg fascist er vel en bra ting for dere.

Juryleder Per Boye Hansen sier han og de øvrige medlemmene er helt enige om at Handke fortjener prisen.

– Mye er blitt sagt om denne prisen, og mye kommer nok til å bli sagt fremover, men han får den for sin enestående innsats for utviklingen av teateret som kunstform. En samlet jury har kommet fram til at beskyldningene mot Handke ikke diskvalifiserer ham som prisvinner, sier Boye Hansen til NTB.

Inne i salen tydet den rungende applausen på at teaterpublikummet mener den østerrikske dramatikeren fortjener den æren som nå er tildelt ham.

Rungende applaus

Boye Hansen leste et sammendrag av juryens begrunnelse der det blant annet heter at den ønsker å hedre «en rik samling av verker, uovertruffen i form og skjønnhet» før han overrakte Handke det fysiske beviset på prisen, en statuett av Henrik Ibsen.

I sin korte takketale gjenga Handke et uttrykk en venn i det tidligere Jugoslavia hadde brukt om krigene som endte med at det landet gikk i oppløsning: «Vi går alle barbeint på torner».

– Det er mitt syn også, sa han før han overlot scenen til ensemblet fra Thalia Theater som viste hans forestilling «Fremdeles storm». Prisutdelingen og stykket avslutter den to uker lange Ibsenfestivalen.

Personvernpolicy