Meny

Per Arne Dahl vigslet til biskop i Tunsberg

VIGSLET: Per Arne Dahl ble vigslet til ny biskop i Tunsberg, i Tønsberg domkirke søndag. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Per Arne Dahl kritiserte kristnes netthets mot Human-Etisk Forbund og tok opp kampen mot Den islamske staten (IS) i sin første preken som biskop i Tunsberg.

– Jesus presenterer ikke en sentimental kjærlighet som idylliserer virkeligheten, men en tøff kjærlighet som våger oppgjør og konfrontasjon, sa Dahl.

– Uverdig netthets

Han understreket at netthets er uverdig og destruktivt.

– Det er en skam når kristne på nettet hetser Human-Etisk Forbund og deres informasjonsleder Jens Brun- Pedersen, sa han.

– Jeg har aldri bedt om noen unnskyldning eller sagt at jeg har følt meg såret eller krenket. Men når det er sagt, er det hyggelig at han slik uoppfordret beklager dette, sier Brun-Pedersen til NTB.

Han er blant annet blitt sammenlignet med Joseph Goebbels og terrororganisasjonen Den islamske staten (IS). Han er blitt fortalt at han bør bli banket inn med Guds ord.

Hetsen er blant annet framsatt på den kristne Facebook-siden «Ja til å bære korset når og hvor jeg vil».

Kampen mot IS

Dahl understreket for øvrig i sin preken at vi må trene oss på å skjelne mellom nødvendig reaksjon mot vold og kynisme, og den ødeleggende hevnen som bare lar voldsspiralen eskalere.

– Sånn sett er de siste ukers samlende front mot IS sine herjinger og krenkelser i Irak og Syria løfterik og håpefullt både for kirke og samfunn i landet vårt. Vi må reagere, sa Dahl, som også viet hevntanker og hat oppmerksomhet.

– Det er vi som taper og som tappes for energi og glede når vi tillater at vår fiende får oppmerksomhet og makt over oss. Hat og fiendebilder spiser oss opp innenfra, sa Dahl.

– For en forskjell det er på bittert sinne og forsoning. Jesus elsket sine fiender sønder og sammen. Men å elske hverandre får vi vanskelig til av oss selv.

– Vi kan ikke elske, men Jesus kan. Nøkkelen til å praktisere fiendekjærlighet er å fokusere på Kristi kjærlighet, slik at vi ikke blir trette og motløse, understreket Dahl.

Langvarig utnevnelsesprosess

Dahl ble utnevnt av Kirkerådet i mars i år etter en utnevnelsesprosess som hadde vart i nesten seks måneder.

Per Arne Dahl etterfølger Laila Riksaasen Dahl, som gikk av i vår. Per Arne Dahl var ikke nominert forrige gang Tunsberg skulle ha ny biskop, i 2002, men ble spilt inn fra sidelinjen og ble grasrotas favoritt, skriver Vårt Land.

Søndag ble han hilst velkommen av lederen for Kirkerådet med følgende ord:

– Vi står sammen med deg denne dagen for å feire at vår kirke har fått en ny leder som er svært godt skikket, understreket Svein Arne Lindø.

Kong Harald, kulturminister Thorhild Widvey (H), Stortingets visepresident Svein Roald Hansen og dessuten en rekke nåværende og tidligere biskoper fra inn- og utland var blant gjestene som var til stede under vigslingen av Dahl som den nye biskopen i Tunsberg.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus