Ubaydullah Hussain står for hyllest av terror

– Spørsmålet er om det er lovlig å heie på den andre parten enn det offisielle Norge gjør i en krigssituasjon uten at man skal beskyldes for å være terrorist. Selv i USA og England er slike uttalelser regnet som lovlige ytringer. Nå må det settes en juridisk grense i Norge, sier advokat John Christian Elden.
– Spørsmålet er om det er lovlig å heie på den andre parten enn det offisielle Norge gjør i en krigssituasjon uten at man skal beskyldes for å være terrorist. Selv i USA og England er slike uttalelser regnet som lovlige ytringer. Nå må det settes en juridisk grense i Norge, sier advokat John Christian Elden.

Ubaydullah Hussain hyllet fire terrorhandlinger på Facebook. Nå vil påtalemakten bevise at han også begikk straffbar oppfordring til terror og drap.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om saken mot Ubaydullah Hussain

*Tirsdag starter rettssaken mot Ubaydullah Hussain (29) i Oslo tingrett. Det er satt av tre dager til saken.

*Hussain er tiltalt for offentlig å ha oppfordret noen til å iverksette drap, med hensikt å skape alvorlig frykt i befolkningen. I perioden 20. januar til 3. november i fjor hyllet Hussain på sin egen Facebook-profil en rekke terrorhandlinger og terrorister.

*Hussain nekter straffskyld og mener at utsagnene ikke er straffbare.

* Dette er andre gang på åtte måneder Hussain, tidligere talsmann for den islamistiske gruppen Profetens Ummah, blir tiltalt.

*Hussain ble i november i fjor tiltalt for trusler. Han ble i februar dømt i Oslo tingrett til 120 dagers fengsel, hvorav halvparten betinget. Han anket ikke denne dommen. Det gjorde derimot påtalemyndigheten, og dermed blir det ny runde i retten også i denne saken.

Hussain har vært talsmann for den norske islamistiske gruppen Profetens Ummah.

Han ble i februar i år dømt til 120 dagers fengsel for trusler mot journalister, en forsker og for hatefulle ytringer mot jøder.

Les også: Ubaydullah Hussain reagerer på demonstrasjon

Roser angrep

Nå må han svare for fire ytringer på Facebook fra 20. januar til 3. november i fjor. Det er her han ifølge påtalemakten oppfordrer til terror og drap.

Ytringene hyller drapene av 23 gisler i In Amenas, bombeangrepet mot Boston Maraton, drapet på den britiske soldaten Lee Rigby og terroren mot et kjøpesenter i Nairobi. Han er også tiltalt for å ha brukt et forsidebilde av åtte terrordømte personer.

– Ubdayullah Hussain står for sine uttalelser og nekter for at de er straffbare, sier forsvarer John Christian Elden til NTB.

Sjeldent brukt

Hussin er tiltalt etter straffelovens paragraf 147 c som er ment å ramme forstadiet til terrorhandlinger.

– Det er straffbart offentlig å oppfordre noen til å iverksette terrorhandlinger, sier statsadvokat Carl Fredrik Fari ved Det nasjonale statsadvokatembetet til NTB.

Han er aktor i saken mot Ubaydullah Hussain der denne paragrafen for andre gang brukes i norsk rett. Første gang var i rettssaken mot mulla Krekar. I likhet med Ubaydullah Hussain ble Krekar dømt for trusler. Men i desember 2012 frikjente Borgarting lagmannsrett Krekar for tiltalepunktene om oppfordring til terror.

Ytringsfrihet

– Utfordringen i denne saken er at det er ganske strenge vilkår for hva som kan ansees som en oppfordring til å iverksette en terrorhandling. Det blir et sentralt punkt i saken at denne bestemmelsen også må tolkes i ly av ytringsfriheten, sier statsadvokaten.

– Lovlig i USA

Ytringene i denne saken ble også brukt i bevisførselen mot Hussain da han ble dømt for trusler i februar, men de var ikke en del av tiltalen. Forsvarer John Christian Elden viser til at retten den gang kom fram til at dette var lovlige ytringer.

– Spørsmålet er om det er lovlig å heie på den andre parten enn det offisielle Norge gjør i en krigssituasjon uten at man skal beskyldes for å være terrorist. Selv i USA og England er slike uttalelser regnet som lovlige ytringer. Nå må det settes en juridisk grense i Norge, sier Elden.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus