India når Mars til uka

Indiske forskere og ingeniører overvåker Mars Orbiter-ferden i Bangalore. Foto: Scanpix/EPA.
Indiske forskere og ingeniører overvåker Mars Orbiter-ferden i Bangalore. Foto: Scanpix/EPA.

Et indisk romskip er nær ved å nå Mars, etter en reise på 666 millioner kilometer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dermed blir trolig India det første asiatiske landet som når frem til «den røde planet». Den 350 tonn tunge raketten har med seg en ubemannet sonde som skal settes inn i bane omkring Mars neste uke, etter ti måneder i rommet, melder AFP.

Det er Indias første forsøk på å nå planeten for å lete etter tegn til liv. Tjenestemann i Den indiske romfartsorganisasjonen (ISRO), Koteswara Rao, sier raketten har reist nærmere 666 millioner kilometer siden den ble skutt opp fra romhavna Sriharikota i november 2013.

– India kan bli det første landet i verden som lykkes med å utplassere en romsonde i bane omkring Mars på første forsøk, sier romfartsorganisasjonens forskningssekretær V. Koteswara Rao.

– Landet blir også det første i Asia som når frem til planeten.

Se også: Denne raketten skal ta oss til Mars

Fjerde land som lykkes?

Raso sier rakettmotorene vil bli startet for en kursjustering søndag, før lasten er ment å være fremme 24. september. Forskerne fra ISRO vil også bremse farkosten som nå reiser i 22,2 kilometer i sekundet, til 2,14 meter i sekundet, for å få til en mykere overgang til planetens bane.

Prisen for prosjektet, 4,5 milliarder rupi (450 millioner kroner), er en brøkdel av de 671 millioner dollar (4,3 milliarder kroner) den amerikanske romfartsorganisasjonen Nasa har brukt på sitt romskip, som også ble skutt opp i fjor og er ventet å ankomme få dager etter den indiske raketten.

India har aldri tidligere forsøkt å reise mellom planeter.

Mer enn halvparten av ferdene til Mars har mislykkes, inkludert Kinas forsøk i 2011 og Japans i 2003. Bare USA, Russland og den europeiske romfartsorganisasjonen ESA har lykkes hittil. Mars Orbiter-prosjektet ble offentliggjort for bare 15 måneder siden av Indias forrige statsminister.

Les også: Buzz Aldrin: – Få rævva til Mars!

Tegn til liv?

Den gullfargede romsonden er på størrelse med en liten bil, og vil bli brukt til å lete etter metan i atmosfæren på Mars. Dette kan gi indikasjoner på om det en gang har eksistert liv på planeten.

Statsminister Narendra Modi har hyllet lavkostnadsteknologien landet bruker, og uttalt at en indiskprodusert rakett som ble brukt til å skyte opp fire utenlandske satellitter i juni kostet mindre å lage enn Hollywood-filmen «Gravity».

Men romprogrammet har også blitt kritisert; enkelte mener at et land som sliter med å brødfø sin egen befolkning ikke kan prioritere romfart.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus