Forvaringsdom blir stående for Aksla-drapsmann

Frostating lagmannsrett har forkastet anken til Paco Dan Danielsen (24) som ble dømt til forvaring i 21 år etter drapet på Anja Weløy Aarseth.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Danielsen ble i Sunnmøre tingrett 3. mars i år dømt til 21 års forvaring, med en minstetid på ti år. Han ble kjent skyldig i drap, voldtekt og ransforsøk. Han anket dommen fordi han ønsket vanlig fengselsstraff og ikke forvaring.

Fredag ble det klart at lagmannsretten ikke fant grunn til å fravike tingrettens konklusjon. Derfor ble hele anken forkastet og dommen fra tingretten blir dermed stående.

– Jeg fikk medhold i påstanden om at anken forkastes og mener det er en riktig dom. Nå har han 14 dagers betenkningstid om han vil anke videre, sier aktor og statsadvokat Ingvild Thorn Nordheim til NTB.

Vurderer anke

Den 21 år gamle studenten Anja Weløy Aarseth ble funnet drept på byfjellet Aksla i Ålesund 31. august 2013 etter å ha vært savnet i to dager.

Danielsens forsvarer Per Herman Thori-Aamot møter klienten tirsdag for å gå gjennom dommen, og vurdere en eventuell anke.

– Han ønsket selvfølgelig at resultatet skulle bli fengselsstraff, men sånn ble det ikke. Nå får han selv vurdere om han skal anke. Vi har snakket om de ulike mulighetene, men det er ikke trukket noen konklusjon, sier Thori-Aamot til NTB.

Lagmannsretten var ikke i tvil om at hensynet til samfunnsvernet gjorde forvaringsstraff til den eneste rette reaksjon mot 24-åringen.

Anja Weløy Aarseth ble drept under særdeles skjerpende omstendigheter, mente lagmannsretten. «Drapet framstår som et rovmord», heter det i dommen.

Videre konkluderte lagmannsretten med at Danielsen handlet i narkotikarus og var fullstendig uten medynk med offeret.

Forklarte seg ikke

De to sakkyndige fra tingretten, rettspsykiater og spesialist i psykiatri Michael Setsaas og hans kollega Terje Tørrissen, fulgte også ankesaken. Der fastholdt de sin konklusjon om at Danielsen var tilregnelig i gjerningsøyeblikket, noe retten var enige i.

I retten onsdag avslo Danielsen to ganger førstelagmann Sven-Jørgen Lindsetmos anmodning om å sette seg i vitneboksen og forklare seg.

– Planen var at han skulle forklare seg, og det var han forberedt på, men han syntes det ble for vanskelig når foreldrene til fornærmede var til stede, sa tiltaltes forsvarer, advokat Per Herman Thori-Aamot, til NTB.

Siden dommen fra tingretten blir stående, er Danielsen fortsatt dømt til å betale 200.000 kroner i oppreisning til hver av avdødes foreldre og 130.000 kroner i erstatning.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus