Ville feste i ruinene av 22. juli

Departementet har avslått en søknad fra «Dunkelfestivalen» om en tredagers festival i stummende mørke i ruinene etter 22. juli. Ill.foto: NTB scanpix
Departementet har avslått en søknad fra «Dunkelfestivalen» om en tredagers festival i stummende mørke i ruinene etter 22. juli. Ill.foto: NTB scanpix

Y-blokka i regjeringskvartalet skal rives etter ødeleggelsene 22. juli. «Dunkelfestivalen» ville gi folk muligheten til å være i «et sort hull» før den forsvinner, men har fått avslag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD) har blankt avslått en søknad om å bruke Y-blokka til en tredagers festival i stummende mørke.

«Den delen av Y-blokka som ikke er bruk som kontorer i dag, er ikke i en slik tilstand at det er forsvarlig å avholde denne type arrangementer her», heter det i avslaget.

Og det avslaget kom fort.

Bakgrunn: Ble sett av ti kameraer

«Ikke et skrekk-kabinett»

For bare tre uker siden sendte arrangørene inn sin søknad om å få bruke det ødelagte bygget etter terrorhandlingene i regjeringskvartalet, til neste års festival.

«Som leder for den nyoppstartede tverrkunstneriske festivalen Dunkel vil jeg undersøke muligheten for å benytte deler av Y-blokka i regjeringskvartalet til dette nonprofitt kulturarrangementet før bygningen rives», skrev festivalsjefen Thomas Ødegaard til KMD.

På sine nettsider beskriver «Dunkelfestival» sine eksperimenter med en tredagers festival i stummende mørke:

«Dette er ikke et skrekk-kabinett, men en omfavnelse av en restriksjon som gir kunstverk muligheten til å fjerne seg fra rom og tid. Et sort hull der uttrykkene bindes sammen av mørket, overlapper og holder usynlige hender seg i mellom, og med publikum», heter det.

Les også: Den norske terroristen klarer ikke å be om unnskyldning

– Respekt for overlevende

ABC Nyheter har ikke fått kontakt med Ødegaard etter departementets avslag, men i en epost har han tidligere sagt:

– Fokuset vårt er å lage en festival med høyt kunstnerisk innhold på en nyskapende måte. Det er for tidlig i prosessen til at jeg kan gå i detaljer på hvordan dette eventuelt vil gjennomføres i deler av Y-blokka.

– Hvis vi får tilsagn for bruk av deler av Y-blokka vil vi starte et større kartleggingsarbeid før en endelig avgjørelse om bruk blir tatt.

Les også: Hole kommune sier nei til minnesmerke

Og på spørsmål om hvordan de etterlatte og pårørende etter terrorhandlingene 22. juli 2011, eventuelt kunne oppfatte deres ønske om en festival som skal omfavne «et sort hull», svarer han:

– Vi har stor respekt for overlevende/ etterlatte etter terroraksjonen 22.juli. Vi vil på ingen måte støte noen med dette, og vil derfor holde en åpen dialog med blant annet Støttegruppen 22. juli som er kontaktet og informert.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus