Alex Salmond erkjenner nederlag i folkeavstemningen i Skottland:

Nå ringer skottenes hærfører til David Cameron

Nasjonalist-lederen Alex Salmond ber Skottland respektere flertallet, som ønsker å forbli i Storbritannia. Nå krever han at britiske toppolitikere oppfyller løftet om mer selvstyre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skottland forblir i Storbritannia

Folkeavstemning i Skottland: 18. september stemte et flertall av skottene nei i en folkeavstemning om spørsmålet: «Bør Skottland bli et selvstendig land?».

Union i 307 år: Skottland har siden 1707 vært i union med England, i det vi kaller Storbritannia. Storbritannia er forent med Nord-Irland i Det forente kongeriket (UK).

Skotsk nasjonalisme, SNP: I 1934 ble Det skotske nasjonalistpartiet SNP stiftet. Det går inn for selvstendighet.

Indre selvstyre: Etter en folkeavstemning i 1997 fikk Skottland i 1999 eget parlament og regjering, som har myndighet i de fleste innenrikspolitiske spørsmål. Skottene beholdt samtidig sine representanter i det britiske parlamentet i London. Storbritannia styrer over utenriks- og sikkerhetspolitikk, økonomi, kringkasting og innvandring.

SNP ved roret: Ved valget i 2011 fikk nasjonalistpartiet SNP for første gang flertall i det skotske parlamentet, og utnevnte sin leder Alex Salmond til regjeringssjef, kalt førsteminister. I 2012 forhandlet Salmond frem folkeavstemningen 18. september med Storbritannias statsminister David Cameron.

EDINBURGH: Lederen i det skotske nasjonalistpartiet SNP, Skottlands førsteminister Alex Salmond, erkjente i en TV-sendt tale 7.15 norsk tid nederlaget i folkeavstemningen om selvstendighet for Skottland.

- Jeg sier takk til Skottland for alle stemmene for uavhengighet. 1,6 millioner skotter, 45 prosent, har sagt de ønsker selvstendighet. Men flertallet har besluttet at vi nå ikke skal bli et uavhengig land, sa Salmond.

Salmond varslet at han umiddelbart vil ringe Storbritannias statsminister David Cameron og forlange at løftene som ble gitt to dager før avstemningen, blir oppfylt.

Cameron og partilederne for Labour og De liberale lovet da skottene mer selvstyre hvis de stemte nei til å forlate Storbritannia.

Respekterker resultatet

- Jeg oppfordrer alle til å respektere avstemningsresultatet. La oss si noe som forener alle skotter. Prosessen har gitt 86 prosent i deltakelse ved valget. Det er en av de høyeste tallene i den demokratiske verden for noe valg eller folkeavstemning. Dette har vært en triumf for demokratiske prosesser, sa Salmond og la til:

- Folk som aldri har engasjert seg politisk, har rørt ved politikken. Politikken har for første gang rørt ved dem. Skotsk politikk vil aldri bli det samme igjen.

Førsteministeren oppsummerte også 16-årsgrensa som ble satt for å stemme, som en suksess.

- Jeg betviler at noen heretter vil motsette seg å la dem stemme, sa Salmond.

- Skottland forventer nå at løftene fra unionist-partiene om å overføre mer makt til Skottland, vil bli oppfylt innen fristen 27. mars neste år, som de satte for en ny lov for Skottland, sa Salmond.

Les også: Engelskmenn og mediene kan avgjøre skotsk folkeavstemning

Signaler fra London

Den britiske visestatsministeren Nick Clegg sier at resultatet av den skotske folkeavstemningen taler for en konstitusjonell reform i Storbritannia, melder NTB.

Det sa Clegg kort tid før statsminister David Cameron skulle tale fra Downing Street, der det er ventet at han skal legge fram konkrete planer for veien videre.


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus