Norsk Storbritannia-ekspert tror på nei-flertall

Ryan Randall spiller sekkepipe utenfor et stemmelokale i Edinburgh torsdag. Foto: Paul Hackett / Reuters / NTB scanpix.
Ryan Randall spiller sekkepipe utenfor et stemmelokale i Edinburgh torsdag. Foto: Paul Hackett / Reuters / NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fornuften vil seire over følelsene og gi et knapt nei-flertall i Skottland, spår den norske Storbritannia-eksperten Jan Erik Mustad.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg tipper at det blir et marginalt nei-flertall, sier Mustad, som til daglig er førstelektor ved Universitetet i Agder.

En meningsmåling på valgdagen viser et forsprang på 6 prosentpoeng for nei-siden. Mustad tror ikke resultatet vil ligge så langt unna denne meningsmålingen.

FØLG AVSTEMNINGEN DIREKTE

Endret stemning

– Stemningen har endret seg litt fra forrige uke, da det var en ekstatisk ja-følelse her. Jeg tror nok at hodet kommer litt mer inn når velgerne står og skal krysse av på papiret. En del av dem som har vært tvilende på ja, blir nok litt mer sikre på nei, sier Mustad til NTB på telefon fra Edinburgh.

Mustad sier at han har snakket med flere hundre velgere utenfor flere valglokaler. Han sier at det er forskjell på ja- og nei-velgerne.

– De som stemmer ja, er veldig interessert i å vise det og er veldig utadvendte, mens de som stemmer nei, nesten bare hvisker det i øret til oss. Det virker som det er kult å stemme ja. Da viser du følelser, og du viser at du er skotsk, men å stemme nei og for status quo har ikke vært sett på som helt stuerent i enkelte miljøer, sier Mustad.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han tror det er de siste, den stille majoriteten, som sammen med dem som har snudd fra ja til nei, kommer til å avgjøre valget.

Les også: Engelskmenn og mediene kan avgjøre skotsk folkeavstemning

Splittet

Mustad sier at følelsen utenfor stemmelokalene i sentrum av Edinburgh også er at det går mot et nei-flertall.

– Uansett resultat er etterspillet et splittet Skottland. Det er mange bekymret for. Folk vil fortsette å jobbe for uavhengighet hvis det blir nei, og folk vil jobbe for at Skottland skal komme inn i unionen igjen, hvis det blir et ja, sier Mustad.

Les også: Separatister til Skottland for å lære løsrivelse