Aktor ber om tre års fengsel for tidligere politimann

BRUA: Rettssaken etter Linn Madelen Bråthens død nærmer seg slutten. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix
BRUA: Rettssaken etter Linn Madelen Bråthens død nærmer seg slutten. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix

Aktor i Nedre Telemark tingrett ber om tre års fengsel for den tidligere politimannen som er tiltalt for ikke å ha hjulpet en kvinne før og etter hun falt fra Breviksbrua.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Han forlot Linn i en hjelpeløs tilstand. Hun var en syk og oppskaket kvinne med selvmordstanker og behov for hjelp. Han skulle ikke forlatt henne på brua, men tatt henne med seg eller sørget for at hun fikk hjelp på en annen måte, sa statsadvokat Kjetil Omholt da han holdt sin avslutningsprosedyre torsdag.

Linn Madelen Bråthen (33) ble funnet død i vannet ved Brevik i Telemark 3. august i fjor. Ifølge tiltalte skjedde det fullstendig overraskende at den unge kvinnen klatret over rekkverket og fortalte at hun ville ta sitt eget liv. Han rakk ikke å avverge det som skjedde da situasjonen gikk opp for ham, ifølge forklaringen.

– Jeg tror ikke noe på ham, sa aktor i sin prosedyre og framholdt at 42-åringen først forårsaket situasjonen på brua og at han deretter forlot Linn der oppe.

Omholt mener tiltalte hadde et særskilt ansvar for å hjelpe Bråthen, siden han på det tidspunktet var politimann.

Sammenlignet med Øygard

Omholt konkluderte med at selv om tiltalte er politimann, en yrkesgruppe som normalt nyter svært høy troverdighet i retten, er hans troverdighet «lik null» når man holder tiltaltes forklaring opp mot bevisene i saken.

For eksempel gjelder det tiltaltes forsøk på å forklare sexchattingen med Linn med at han ble revet med av hennes ukritiske holdning.

– Jeg lurer på om tiltalte har Vågå-ordføreren som forbilde i denne sammenhengen. Det er veldig parallelt når han benekter slike åpenbare ting, sa han.

Rettssaken etter Linn Madelen Bråthens dødsfall blir tatt opp til doms av Nedre Telemark tingrett i løpet av torsdag.

Forholdet er nøkkelen

Omholt mener nøkkelen til å forstå hva som skjedde på Brevikbrua natt til 3. august ligger i et seksuelt forhold mellom tiltalte og Bråthen, og i hvordan hun på et tidspunkt ville avbryte det. Vitner har forklart blant annet at de hørte lyder som minnet om krangling på brua, og det er på det rene at Linn Madelen Bråthen var svært lei seg før de to gikk ut på spasertur i retning Brevikbrua.

Dessuten har flere venninner av kvinnen fortalt at hun ikke lenger orket de stadig mer intense tilnærmelsene hans. Konfrontasjonen fant sted på brua eller på vei dit, ifølge aktor.

– Tiltalte har ikke fortalt hele sannheten om det som skjedde på brua og opptakten til at Linn falt i vannet. Det er her årsaken til at det gikk som det gikk, ligger. Det som skjedde er et utslag av Linns konfrontasjon, sa Omholt.

Dårlig samvittighet

Og det er det utenomekteskapelige, seksuelle forholdet som er grunnen til at tiltalte ikke varslet etter fallet, han diktet opp en grov løgnhistorie om hva som skjedde natten Linn falt til sin død, ifølge aktor.

Omholt framholdt at dersom mannen skulle ha varslet om Linns angivelige selvmord, ville også forholdet mellom de to imellom komme for en dag. Derfor løy han til politiet, sin egen kone og til Linns familie.

– Dette indikerer og viser at han hadde svært dårlig samvittighet. Han følte et stort ansvar, fordi opptakten til det hele var det seksuelle forholdet og hans seksuelle pågåenhet overfor Linn, sa Omholt.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus