Jens Breivik: Anders er blitt mer ekstrem

Jens Breivik tror sønnen Anders Behring Breivik blir mer og mer ekstrem i fengselet og tror ikke han får se ham igjen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Under lanseringen av boka «Min skyld? En fars historie» fortalte Jens Breivik at han måtte skrive sin historie for å rette opp det gale inntrykket som er gitt av ham.

Han presiserte at han ikke har skrevet en bok om 22. juli, men etter mange bøker, artikler og utredninger følte han seg urimelig uthengt som entydig en dårlig far i beskrivelsene av forholdet mellom ham og moren til Anders Behring Breivik.

– Ganske mye av dette er spekulasjoner, halvsannheter og fiksjon. For at ikke dette skal bli stående som endelige fakta og sannhet, har jeg valgt å fortelle min historie, sier Breivik.

Ble skremt

Under arbeidet med boka henvendte han seg i fjor høst til fengselet i Skien for å treffe sønnen. I stedet fikk han et langt brev hvor Anders Behring Breivik ber faren slutte seg til hans politiske holdninger og bli fascist før de kan møtes. Faren oppfattet brevet som kaldt og formelt og ble sjokkert og såret.

– Brevet skremte meg og skremmer meg fortsatt. Han blir bare mer og mer ekstrem, og kanskje blir han farligere også, sier Jens Breivik.

Han sier han ikke vet om svaret på hvorfor sønnen ble terrorist og Norges verste massemorder kan forklares med forhold under oppveksten. Diplomaten Jens Breivik skilte seg fra moren til Anders, Wenche Behring Breivik, da sønnen var ett år.

De hadde kun noen årlige møter med ham i årene som fulgte, og ingen kontakt etter at sønnen fylte 16 år.

Må fortsette

I 1983 forsøkte faren å ta over omsorgen for Anders som da var fire år, etter å ha mottatt en bekymringsmelding fra barnevernet om forholdene i hjemmet hos moren. Han fikk imidlertid ikke medhold i retten og så sønnen bare noen få ganger hvert år etter dette. Siden Anders var 16 år har de to ikke sett hverandre.

– Det er mange barn som vokser opp med bare en forelder uten at de blir terrorister av den grunn. Det at han har vokst opp med et litt dårlig forhold til meg, forklarer ikke dette, sier Breivik.

– Jeg må fortsette å leve selv om jeg er far til en massemorder. Jeg kan aldri glemme hva som er skjedd, det tynger meg hele tiden, men jeg må fortsette å leve, sier Jens Breivik.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus