Folkekavstemning i Skottland om selvstendighet i dag:Engelskmenn og mediene kan avgjøre skotsk folkeavstemning

MASSIVT AVIS-TRYKK PÅ SKOTTENE: - Stem nei til selvstendighet! er oppfordringen fra mange aviser i dag. Foto: Thomas Vermes.
MASSIVT AVIS-TRYKK PÅ SKOTTENE: - Stem nei til selvstendighet! er oppfordringen fra mange aviser i dag. Foto: Thomas Vermes.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skottene ble møtt av høystemte oppfordringer fra avisene om å si nei til oppløsning av Storbritannia, idet stemmelokalene åpnet i dag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
En ny stat i Europa?

Folkeavstemning i Skottland: 18. september skal skottene i en folkeavstemning svare ja eller nei på spørsmålet: «Bør Skottland bli et selvstendig land?».

Union i 307 år: Skottland har siden 1707 vært i union med England, i det vi kaller Storbritannia. Storbritannia er forent med Nord-Irland i Det forente kongeriket (UK).

Skotsk nasjonalisme, SNP: I 1934 ble Det skotske nasjonalistpartiet SNP stiftet. Det går inn for selvstendighet.

Indre selvstyre: Etter en folkeavstemning i 1997 fikk Skottland i 1999 eget parlament og regjering, som har myndighet i de fleste innenrikspolitiske spørsmål. Skottene beholdt samtidig sine representanter i det britiske parlamentet i London. Storbritannia styrer over utenriks- og sikkerhetspolitikk, økonomi, kringkasting og innvandring.

SNP ved roret: Ved valget i 2011 fikk nasjonalistpartiet SNP for første gang flertall i det skotske parlamentet, og utnevnte sin leder Alex Salmond til regjeringssjef, kalt førsteminister. I 2012 forhandlet Salmond frem folkeavstemningen 18. september med Storbritannias statsminister David Cameron.

DEN STORE DAGEN: Skal Skottlands 307 år gamle union med England opphøre?

Mange av avisene i Skottland satte inn et massivt trykk for å få skottene til å stemme nei til å tre ut av Storbritannia, idet stemmelokalene åpnet klokka 8 norsk tid i morges.

Men det er ikke bare skottene som får stemme. Alle EU-borgere, inkludert engelskmenn, som bor i Skottland, får avgi stemme. Mens skotter i Norge og andre land ikke får det.

Valgreglene fastslår nemlig at alle EU-borgere som bor i Skottland, og mange er her på jobb, blant annet i Nordsjøen, har rett til å delta i avgjørelsen om Skottland skal bli selvstendig eller ikke.

Følg valget direkte

Massivt nei-trykk fra media

– Avstemningen er ikke rettferdig. Engelskmenn får være med å bestemme dette! sier en forbitret drosjesjåfør dagen før dagen, til ABC Nyheter i Aberdeen.

I enhver aviskiosk lyser forsidene mot befolkningen som skal stemme i dag:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De aller fleste oppfordrer innstendig til å stemme nei.

«I dag, la oss sikre Skottlands framtid i den strålende og bemerkelsesverdige familien av nasjoner som er Storbritannia», skriver for eksempel Scottish Daily Mail.

– La ikke solen gå ned over vår union, skriver Daily Express på sin forside, mens The Daily Telegraph tyr til et ha-stemt dikt av Robert Burns fra 1795.

Skotter i Norge uten stemmerett

Mens engelskmenn i Skottland får stemme i dag, får altså skotter i utlandet ikke samme rett.

Da ABC Nyheter nylig besøkte Celtic-tilhengere på en pub i Oslo der de så fotballkamp, var deres beskjed entydig:

- La oss komme oss ut av Storbritannia!

Deres syn kommer ikke lenger enn avisspaltene.

Saken fortsetter under bildetSKOTTER I OSLO: Disse Celtic-tilhengerne på pub i Gamlebyen, får ikke stemme i dag. Foto: Michael Vermes.SKOTTER I OSLO: Disse Celtic-tilhengerne på pub i Gamlebyen, får ikke stemme i dag. Foto: Michael Vermes.